Politia germana a efectuat marti o serie de perchezitii in cinci landuri vizand 14 solicitanti de azil rusi originari din Cecenia, fara sa stabileasca deocamdata legaturi cu o posibila "finantare a terorismului" si nici cu gruparea jihadista Stat Islamic (SI), relateaza AFP, citata de Agerpres.

"In stadiul actual al investigatiilor, nu exista niciun indiciu despre o legatura cu investigatiile asupra ultimelor evenimente asociate terorismului islamist" din Germania, a informat intr-un comunicat politia din landul Turingia (centru) care a coordonat operatiunea.

Demarate la orele 05.30 GMT, operatiunile politiei au mobilizat "aproximativ 400 de agenti" si s-au incheiat la orele 16.00 GMT, potrivit sursei.

"Pana in prezent, ancheta nu a stabilit niciun risc concret de atac", a mai informat politia.

Fortele de ordine nu au plasat in arest niciun suspect, nu au retinut nicio persoana, dar mai multi dintre acestia au fost interogati, potrivit ministrului de interne al landului, Holger Poppenhaeger.

Au fost confiscate laptopuri, hard-diskuri si documente bancare, potrivit politiei

Fortele de ordine au confiscat, de asemenea, o "pulbere alba" care, dupa analize, s-a dovedit a fi inofensiva, a precizat politia.

Perchezitiile au vizat 12 apartamente si un imobil din Turingia, Saxonia (est), Hamburg (nord), Renania de Nord-Westfalia (vest) si Bavaria (sud).

Aceste operatiuni au fost derulate in cadrul unei anchete deschise in 2015 asupra unui cecen in varsta de 28 de ani care voia sa se alature SI in Siria. Alti zece barbati si trei femei, toti ceceni cu varste intre 21 si 31 de ani, au fost, de asemenea, in vizorul acestor operatiuni ale politiei.

Fortele de ordine au incercat sa stabileasca "daca a existat o finantare directa sau indirecta a structurilor SI" de catre acesti suspecti, a mai afirmat Holger Poppenhaeger.

Potrivit politiei, toti suspectii au depus cereri de azil in Germania si sunt in asteptarea deciziei in cazurile lor.

Pana in prezent, Germania a fost ferita de atacuri jihadiste de amploare, de tipul celor care au insangerat Parisul si Bruxellesul. Mai multe atentate islamiste au fost insa comise recent de persoane izolate. Alte proiecte au fost dejucate, ultimul datand de la inceputul lunii octombrie, cand un refugiat sirian a avut in vizor un aeroport din Berlin. Arestat, el s-a sinucis in inchisoare, reaminteste AFP.