Negociatorul-sef al UE prentru Brexit, francezul Michel Barnier, ar fi cerut ca oficialii britanici si europeni sa lucreze in franceza, nu in engleza, in timpul negocierilor complexe de iesire a Regatului Unit din blocul comunitar, relateaza The Independent, citat de News.ro.

"Barnier vrea ca franceza sa fie limba de lucru in negocierile pentru Brexit cu Marea Britanie", a spus un oficial UE apropiat dosarului.

Un purtator de cuvant al UE a subliniat ca aceasta nu este pozitia oficiala a blocului comunitar. "Nu exista un regim de limba privind negocierile", a subliniat el.

O purtatoare de cuvant a premierului britanic Theresa May a refuzat sa comenteze. "Nu vom comenta pana cand nu vom primi o cerere oficiala", a spus ea.

Alti oficiali implicati in pregatirea Brexit au spus ca nu sunt la curent cu propunerea lui Barnier. Ei au admis, insa, ca actuala echipa de lucru, ce numara 15 membri, dintre care niciunul nu este britanic, discuta predominant in franceza.

Folosirea limbii franceze ar marca o indepartare de la practica standard in randul echipelor multinationale de la Bruxelles, unde este preferata engleza de circa doua decenii.

O astfel de decizie ar transmite, insa, un semnal Londrei ca UE intentioneaza sa isi puna propriile interese pe primul plan in discutiile pentru Brexit ce ar urma sa fie lansate cel tarziu in luna martie.

Multi diplomati britanici de la Bruxelles vorbesc fluent franceza, insa acest lucru nu este valabil si pentru ministrii de la Londra.

Michel Barnier, in varsta de 65 de ani, fost comisar UE pana in 2014, a avut o relatie dificila cu Londra, pentru ca a incercat sa inaspreasca reglementarile privind industria serviciilor financiare din Regatul Unit.

In aceste conditii, politicianul, care vorbeste fluent engleza, nu este apreciat in Marea Britanie.

Unii politicieni UE au avertizat ca engleza si-ar putea pierde statutul ca una dintre limbile oficiale de lucru ale Uniunii, alaturi de franceza si germana. Insa putin vad acest lucru ca posibil.