Unul din subiectele cele mai fierbinti ale celei de-a treia dezbateri electorale dintre Hillary Clinton si Donald Trump l-a constituit tema "dreptului la avort al femeilor". Romania a fost data drept exemplu negativ pentru faptul ca, in regimul Ceausescu (n.r. desi exprimarea nu a precizat concret perioada), femeile au fost obligate sa nasca copii. "Am fost in tari in care Guvernul obliga femeile sa avorteze, precum China, sau unde fortau femeile sa nasca, precum in Romania", a declarat Hillary ca raspuns la politica "pro-viata" (un termen asemanator cu anti-avort) a lui Trump.

Declaratii pe tema avortului:

Clinton: Sunt pentru acest drept al femeilor. Decizia de a intrerupe o sarcina este foarte dificila pentru o femeie. Nu cred ca guvernul SUA ar trebui sa se implice si sa ia aceste decizii mai degraba personala. Este doar o treaba de sfat medical, iar statul nu trebuie sa intervina. Avortul poate fi reglementat, atata vreme cat se tine seama de viata si sanatatea mamei.

Am fost in tari in care Guvernul obliga femeile sa avorteze, precum China, sau unde forta femeile sa nasca, precum in Romania. Si va spun, Guvernul nu are niciun drept sa se amestece in decizia pe care o iau femeile

Trump: Eu sustin dreptul la viata. Daca voi ajunge presedinte, voi nominaliza la aceasta instanta un judecator "pro-viata" ( termen asemnator cu "anti-avort").

Trump: Nu sunt de acord si mi se pare groznic ce sustine Clinton. Ea zice practic ca este in regula sa smulgi fatul din pantecele mamei. Este doar o treaba de sfat medical in a interveni asupra unui fat cu doar cateva zile inainte de nastere?

Clinton: Curtea Suprema a SUA trebuie sa stea de partea poporului american, nu de partea corporatiilor sau a celor bogati. Instanta nu ar trebui sa revina asupra deciziilor care permit casatoriile intre persoane de acelasi sex si avortul. Senatul ar trebui sa discute nominalizarea judecatorului Merrick Garland, desemnat de presedintele Barrack Obama pe locul vacant la Curtea Suprema.

Trump: Curtea Suprema ar trebui sa sustina si al doilea amendament la Constitutia SUA, care permite americanilor sa detina si sa poarte arme. Daca voi ajunge presedinte, voi nominaliza la aceasta instanta un judecator "pro-viata"