Secretarul de stat american John Kerry a declarat miercuri ca SUA vor face "orice este necesar" pentru a se apara si a-si apara aliatii, inclusiv Coreea de Sud, de agresiuni din partea Coreei de Nord. Secretarul apararii, Ash Carter, a afirmat ca orice atac nuclear nord-coreean va fi urmat de "o riposta eficienta si coplesitoare", potrivit Agerpres.

Statele Unite si Coreea de Sud au convenit sa isi intensifice eforturile militare si diplomatice de contracarare a programelor nucleare si de dezvoltare a rachetelor nord-coreene, informeaza Reuters dupa convorbiri la Washington intre ministrii de externe si ai apararii din cele doua tari.

Dintre masurile anuntate, Xinhua remarca desfasurarea sistemului anti-racheta american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - aparare finala la mare altitudine) in Coreea de Sud. De asemenea, cele doua tari vor infiinta un grup de strategie si consultanta pentru "descurajarea extinsa", termen care se refera la utilizarea fortei nucleare americane pentru descurajarea atacurilor impotriva aliatilor SUA. Carter a declarat dealtfel, chiar inaintea inceperii dialogului de miercuri, ca Statele Unite garanteaza descurajarea "cu intreg spectrul de capacitati defensive".