Afirmatiile presedintelui francez Francois Hollande, potrivit carora ar fi ordonat asasinarea a cel putin patru teroristi, publicate in cartea "Un presedinte nu ar trebui sa spuna asta...", starnesc critici si nemultumiri chiar si in randul taberei sale, inclusiv in guvern, scrie cotidianul de dreapta Le Figaro.

Francois HollandeFoto: Agerpres (editat)

Cartea de confesiuni scrisa de Fabrice Lhomme si Gerard Davet, in urma discutiilor purtate cu Hollande, cuprinde informatii compromitatoare sau chiar secrete, considera Le Figaro.

Cel mai recent exemplu este ordonarea uciderii a cel putin patru teroristi, care ar fi fost executati ce membrii serviciilor secrete DGSE.

Intrebat despre "operatiunile Homo" (omucideri, in vocabularul militar francez), Francois Hollande le-a spus celor doi ziaristi: "Am decis cel putin patru, dar alti presedinti au decis mai multe".

O luna mai tarziu, seful statului a incercat sa relativizeze afirmatiile sale. "Sunt fantasme. Nu dam permise de ucis. Exista o lista cu numele tuturor oamenilor care au fost eliminati, asta am spus-o, dar nu stabilim o lista cu nume spunand: pe acestia trebuie sa-i eliminati".

Pe langa criticile aparute in dreapta politica, presedintele este atacat si din tabara sa.

Jean-Luc Melenchon a afirmat ca a comanda un asasinat tine de competentele Tribunalului Penal International.

Jean-Marc Ayrault, care i-a fost prim ministru lui Hollande, si care acum este ministru al Afacerilor Externe, nu s-a ferit nici el sa-l critice. "Un presedinte nu ar trebui sa spuna asta, raspunsul este in titlu, este singurul lucru interesant din carte".

In aceasta carte, Hollande l-a descris pe Ayrault, in perioada in care era premier, dreptul o persoana care "isi facea meseria fara un entuziasm neobisnuit" si "atat de loial incat era practic de neauzit".