Seful guvernului regiunii belgiene Valonia a exclus miercuri sa dea unda verde Belgiei pentru aprobarea Tratatului de liber-schimb dintre UE si Canada (Ceta) pana la sfarsitul summitului european, vineri, si a cerut redeschiderea negocierilor, scrie AFP.

CanadaFoto: Wikipedia

"Nu putem semna pana vineri. Nu e rezonabil. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume", a spus socialistul Paul Magnette, la postul public de radio RTBF.

Comisia Europeana a dat marti un ultimatum Belgiei pentru a aviza pana vineri, in cadrul summitului european, tratatul, a carui semnare e prevazuta in 27 octombrie la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

"Cred ca ar fi mai rezonabil sa amanam sine die acest summit (UE-Canada) deoarece e mai bine sa evitam ceea ce ar putea deveni o confruntare", a apreciat Magnette.

Intransigenta sa risca sa declanseze o criza cu Canada si ridica semne de intrebare legate de capacitatea celor 28 de tari europene sa negocieze tratate comerciale cu tari precum Statele Unite sau Japonia.

"Daca luni dimineata nu va exista un acord, premierul Trudeau nu va veni", a precizat miercuri un diplomat european.

Valonia, o regiune cu 3,6 milioane de locuitori, este singura din Europa care se opune tratatului.

Paul Magnette reproseaza Comisiei ca nu a tinut suficient seama de "dificultatile majore" ale populatiei valone pana la inceputul lunii octombrie.

"Vorbim aici de tratate care privesc viata a 500 de milioane de europeni, a 35 de milioane de canadieni, timp de ani si ani. Deci, nu e o urgenta", a argumentat el.

Acesta a recunoscut insa ca discutiile intense din ultimele zile au permis obtinerea unor "adevarate avansuri", insuficiente insa, in opinia sa.

In randul aspectelor pozitive acesta a notat faptul ca statele membre ale UE pot, potrivit ultimei variante a textului, sa continue sa "legifereze" in domenii precum cel social si de mediu fara sa riste sa plateasca despagubiri pentru multinationalele care s-ar putea simti lezate de aceste reguli.

El a citat insa mai multe pasaje care, potrivit acestuia, sunt in continuare inacceptabile, precum "un mecanism de arbitraj" care nu ofera suficiente garantii, "clauza de salvagardare" care protejeaza agricultorii canadieni dar nu si omologii lor europeni in caz de distorsiuni ale pietei sau posibilitatea pentru companiile americane care au activitati in Canada de a profita de tratat pentru a beneficia de avantajele prevazute in Ceta.

"Este faimosul Cal Troian", a sustinut acesta, folosind terminologia utilizata de opozantii TTIP, tratatul comercial in curs de negociere cu Washingtonul.

In afara de Valonia, Romania si Bulgaria conditioneaza semnarea acestui tratat de eliminarea vizelor solicitate de Canada pentru cetatanii lor.