Statele Unite se asteapta ca millitantii Statului Islamic sa utilizeze arme chimice pentru a respinge ofensiva condusa de irakieni pentru recastigarea orasului Mosul, spun oficialii americani adaugand ca organizatia are totusi o capacitate limitata de a produce astfel de arme, scrie Reuters.

Forte kurde avansand spre MosulFoto: Agerpres

Fortele americane au inceput sa colecteze constant fragmente de proiectile pentru teste privind posibila prezenta a unor agenti chimici, avand in vedere faptul ca Statul Islamic a mai folosit arme chimice pe baza de iperita in lunile dinaintea ofensivei asupra Mosulului, a declarat un oficial.

Intr-un incident nedezvaluit pana acum, fortele americane au detectat, in data de 5 octombrie, prezenta iperitei pe mai multe fragmente de proiectile folosite de Stat Islamic, a declarat un alt oficial. Atacul a vizat forte locale, nefiind implicate si trupe americane saua le coalitiei.

"Avand in vedere comportamentul reprobabil al Statului islamic si incalcare flagranta a normelor si standardelor internationale, acest eveniment nu este surprinzator", a declarat al doilea oficial pentru Reuters, vorbind sub conditia anonimatului si folosind un acronim pentru Statul Islamic.

Oficialii americani nu cred ca organizatia Stat Islamic a reusit pana la aceasta data sa dezvolte arme chimice cu efecte letale, ceea ce inseamna ca armele conventionale raman cea mai periculoasa amenintare pentru fortele irakiene si kurde.

Iperita provoaca arsuri grave la nivelul pielii, ochiilor si plamanilor, insa in doze mici nu este mortala.