Congresul va mentine embargoul asupra Cubei in vigoare de mai bine de 50 de ani, a promis marti Paul Ryan, liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor a Congresului american, in ciuda recentelor masuri luate de presedintele Barack Obama pentru continuarea dezghetului legaturilor cu regimul comunist, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Am pe deplin intentia de a mentine embargoul asupra Cubei", a scris, pe Twitter, Paul Ryan, omul forte din Congres.

Presedintele american a emis saptamana trecuta un ordin executiv pentru a atenua sanctiunile privind comertul cu Cuba, la aproape doi ani de la anuntul surpriza a unei apropieri a Statelor Unite cu acest fost inamic din perioada Razboiului rece.

Acest embargo, in vigoare de la inceputul anilor 1960, ramane un obstacol major in relatiile dintre cele doua tari.

Dar Paul Ryan, intr-un comunicat mai detaliat, a insistat pe faptul ca el se va opune "masurii unilaterale a administratiei Obama pentru ridicarea interdictiei comertului cu Cuba".

"Castro continua sa intemniteze militanti pro-democratie intr-un ritm de mai multe sute pe luna, si totusi administratia Obama isi multiplica eforturile pentru a linisti acest regim opresiv", a regretat Ryan, facand referinta la liderul revolutionar Fidel Castro si la fratele acestuia, care i-a succedat, actualul presedinte Raul Castro.

"Cum acesti ultimi doi ani de normalizare a relatiilor doar au intarit regimul in detrimentul poporului cubanez, am pe deplin intentia de a mentine embargoul asupra Cubei", a indicat Paul Ryan.

Barack Obama si liderul de la Havana, Raul Castro, au inceput refacerea relatiilor americano-cubaneze in 2014. Cele doua tari si-au redeschis ambasadele la Havana, respectiv Washington, dar embargoul comercial al SUA impotriva Cubei, care poate fi ridicat doar de Congresul Statelor Unite, este inca in vigoare. In martie anul acesta, Obama a facut o vizita in Cuba, prima a unui presedinte american dupa aproape 90 de ani.