Secretarul de stat american, John Kerry, a salutat marti anuntul facut de ONU cu privire la un armistitiu de 72 de ore in razboiul din Yemen, exprimandu-si dorinta ca incetarea ostilitatilor sa fie prelungita fara conditii, transmite AFP, citata de Agerpres.

In ajunul armistitiului care trebuie sa inceapa pe 19 octombrie la orele 20.59 GMT, "cerem tuturor partilor implicate sa ia toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a incetarii ostilitatilor, pentru ca aceasta sa fie de durata si incurajam cu fermitate prelungirea ei fara conditii", a declarat John Kerry intr-un comunicat.

Seful diplomatiei americane s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute in Europa pentru a obtine un armistitiu in Yemen, prada unui conflict intre rebelii siiti houthi si o coalitie araba condusa de Riad.

"Incetarea ostilitatilor necesita ca toate partile sa puna in aplicare oprirea completa a operatiunilor militare de orice fel si sa faciliteze livrarea de ajutor umanitar yemenitilor din intreaga tara", a insistat demnitarul american.

"Statele Unite, alaturi de comunitatea internationala, sunt pregatite sa vina in ajutor si vom continua sa actionam cu toate partile pentru a se ajunge la o rezolvare negociata care sa puna capat permanent si definitiv conflictului", a pledat John Kerry, a carui tara este aliata militar cu Arabia Saudita, dar critica in privinta victimelor civile ale razboiului yemenit.

Luptele ar putea inceta joi in aceasta tara din Peninsula Arabica in baza unui armistitiu de 72 de ore ce poate fi prelungit, anuntat de ONU dupa zece zile de violente si intense presiuni internationale.

Armistitiul va intra in vigoare miercuri, 19 octombrie, la ora locala 23.59, a afirmat luni mediatorul ONU Ismail Ould Cheikh Ahmed care a primit asigurari in acest sens din partea "tuturor partilor yemenite".

Razboiul a izbucnit in martie 2015, a facut peste 6.900 de morti a constrans trei milioane de yemeniti sa isi abandoneze locuintele. Cele cinci tentative precedente de instalare a armistitiului s-au soldat cu un esec, reaminteste AFP.