Viitorul politic al premierului italian Matteo Renzi si al omologului sau spaniol Mariano Rajoi nu este clar, spre deosebire de scorurile economice care indica o revenire mai rapida a Spaniei comparativ cu cea a Italiei, relateaza Bloomberg, citat de News.ro.

Italia si Spania, a treia, respectiv a patra mare economie din zona euro, au pornit pe drumuri diferite pentru a iesi din recesiunea grava provocata de criza financiara globala din 2008.

Curatarea rapida a portofoliilor bancilor dupa spargerea bulei imobiliare, cuplata cu reforme pentru cresterea competitivitatii au conferit Spaniei un avantaj in fata Italiei, unde probleme structurale mai vechi franeaza cresterea.

"Credem ca Spania ar putea iesi din periferie, problemele bancare au fost lasate in urma in mare parte, iar fundamentele de crestere sunt solide", a declarat Mark Dowding, partener la BlueBay Asset Management in Londra.

Italia, pe de alta parte, "ramane blocata cu un nivel ridicat al datoriei publice, crestere slaba si continuarea ingrijorarilor in sectorul bancar", a spus Dowding.

Creditele neperformante impovareaza bilanturile bancilor italiene, punand in pericol stabilitatea financiara si redresarea economica.

In timp ce Renzi a promovat reforme pentru modernizarea tarii, de cand a preluat functia de premier in 2014, de la liberalizarea pietei muncii la reducerea birocratiei, eforturile au fost deocamdata insuficiente, iar viitorul sau politic depinde de rezultatul referendumului din decembrie pentru modificarea Constitutiei, care va servi ca un vot de incredere in conducerea sa.

Guvernului condus de Rajoy in Spania beneficiaza de o serie de masuri adoptate la inceputul crizei, inclusiv o reforma controversata pe piata muncii, in 2012, care a facilitat concedierile.

Cel mai important este ca guvernul de la Madrid a luat din timp masuri in sectorul bancar, folosindu-se de un program de 41 de miliarde de euro pentru recapitalizarea institutiilor financiare, iar creditele neperformante au scazut.

Initial economia spaniola a fost sustinuta de cresterea exporturilor, dar increderea in redresare a stimulat investitiile si cheltuielile de consum. Dar si in Spania sunt probleme.

Rata somajului este a doua ca marime in Europa, iar deficitul bugetar si datoria publica sunt prea ridicate fata de nivelul permis de reglementarile UE.

In plus, in tara ar putea fi organizate pentru a treia oara alegeri in mai putin de un an, daca Rajoy nu va reusi sa formeze un guvern pana la sfarsitul lui octombrie.