Jurnalistii USA Today sustin intr-o ancheta ca mai multi angajati ai Fundatiei Clinton au indeplinit un dublu rol, atat de "fundraiseri" pentru organizatia caritabila, cat si de lobbysti pe langa Departamentul de Stat al SUA pentru companiile care se numara printre marii donatori ai campaniei democratei Hillary Clinton, scrie News.ro.

Hillary ClintonFoto: Captura YouTube

Aceste companii private au donat pana la 16 milioane de dolari catre mai multe organizatii caritabile ale familiei Clinton.

Se pare ca aceste companii private au angajat cel putin patru lobbysti, care se numara printre persoanele ce au strans peste 100.000 de dolari in donatii pentru Clinton Foundation sau pentru campania prezidentiala a lui Hillary Clinton.

USA Today a obtinut aceste informatii prin compararea bazei de date federale privind lobbisti din perioada 2009-2013 cu lista de donatori publici pentru organizatiile caritabile detinute de familia Clinton si pentru campania prezidentiala a democratei Hillary Clinton.

Printre marii donatori pentru fundatia familiei si pentru campania prezidentiala a lui Hillary Clinton se numara nume importante, precum:

- Microsoft a donat intre 1-5 milioane de dolari catre organizatiile caritabile ale democratei, in timp ce gigantul tehnologic si-a angajat lobbisti pentru problema vizelor, protectia infrastructurii critice si securitatea cibernetica.

- Pfizer a donat intre 1-5 milioane de dolari, in timp ce lobbisti companiei farmaceutice puneau presiune privind proprietatea intelectuala pe plan international si medicamentele din Turcia si India.

- ExxonMobil a donat intre 1-5 milioane de dolari, in timp ce lobbisti companiei energetice activau pe langa administratia americana privind exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

- Northeast Maglev a donat pana la 100.000 de dolari in timp ce incerca sa obtina sustinere politica pentru serviciile feroviare cu trenuri magnetice.

- Televiziunea Azteca a donat pana la 375.000 de dolari, in timp ce punea presiune pentru obtinerea unor oportunitati de afaceri pe teritoriul Statelor Unite.

O parte dintre companii par ca au obtinut ceea ce doreau prin intermediul lobbistilor de pe langa Departamentul de Stat. Insa, asta nu este cazul general pentru toate companiile care se numara printre marii donatori.

Toate donatiile catre organizatiile caritabile ale familiei s-au desfasurat legal, iar companiile implicate sustin ca au actionat in limitele legii.

"Nu avem nicio dovada ca secretarul de stat Clinton s-a intalnit cu acesti indivizi pentru a discuta despre activitatea lor de lobby in timpul mandatului de la Departamentul de Stat. Faptele sunt clare. Hilllary Clinton nu a actionat niciodata ca secretar de stat pe baza donatiilor facute catre Clinton Foundation" se arata intr-o declaratie a campaniei democrate.