Fortele irakiene au avansat mai mult decat era planificat spun oficiali de la Pentagon pe masura ce incepe de-a doua zi a bataliei pentru a recucerirea orasului Mosul de la asa-numita grupare Stat Islamic. Dar, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, a avertizat ca eliberarea orasului "ar putea dura ceva timp" si ca ramane de vazut daca teroristii ISIS vor "ramane pe loc si vor lupta", transmite BBCNews.

Coalitia internationala a lansat vasta ofensiva de recucerire a celui mai mare al doilea oras din Irak in primele ore ale zilei de luni.

Acesta este in mainile teroristilor din iunie 2014. Liderul extremisti Abu Bakr al-Baghdadi a ales atunci Mosulul ca loc pentru a anunta formarea unui califat, deci recucerirea orasul ar fi" simbolica", potrivit domnului Cook.

Aceasta lupta se pregatea de luni de zile, cu sprijinul unei coalitii internationale antijihadiste compus din 60 de tari, potrivit Statelor Unite care conduc ofensiva. In jur de 30.000 irakieni din fortele federale sunt implicati.

Luptele ar putea dura "saptamani bune", potrivit coalitiei internationale.

La Mosul se crede ca sunt intre 4 000 si 8 000 de luptatori ISIS.

Cu toate ca teroristii au pierdut o mare parte a acestui teritoriu, raman o forta izbitoare, mai ales in strainatate, unde au revendicat atacurile mortale in acest an.