Imigrantii europeni aflati deja in Marea Britanie nu vor fi afectati de iesirea acestei tari din Uniunea Europeana, in schimb cei care vor veni in viitor ar urma sa primeasca viza de lung sejur numai daca sunt lucratori calificati, a scris publicatia Daily Mail in editia sa electronica de sambata, facand referire la un plan despre care afirma ca a fost propus de ministrul de interne, Amber Rudd, si a fost dezbatut miercuri in cadrul subcomitetului pentru Brexit, citeaza Agerpres.

Imigratie Marea BritanieFoto: Wikipedia

Conform aceluiasi plan, imigrantii slab calificati noi veniti ar urma sa nu mai primeasca drept de sedere in Marea Britanie, cu exceptia cazurilor punctuale in care se va constata un deficit de forta de munca in anumite domenii, cum ar fi agricultura. In astfel de situatii ar urma sa se introduca scheme de lucru pentru lucratori sezonieri, carora li se va accepta numai un sejur pe o perioada determinata.

Conform Daily Mail, obiectivul unui asemenea plan este de a reduce imigratia neta sub nivelul de 100.000 de persoane anual si sa se reinstituie controlul asupra frontierelor britanice, in urma votului de la referendumul din 23 iunie, favorabil iesirii din UE.

"Aceasta este singura optiune care poate functiona pe termen lung si care va raspunde votului" de la referendum, a declarat acestei publicatii un oficial din cadrul executivului de la Londra, a carui identitate nu o mentioneaza. Aceeasi sursa a mai spus ca guvernul britanic va examina in continuare posibile alternative la masurile propuse in respectivul plan.

De altfel, astfel de propuneri ar putea sa nu fie bine primite de unele companii britanice care au nevoie de forta de munca slab calificata, cum este de exemplu cazul celor care angajeaza lucratori pentru culesul fructelor sau in sectorul constructiilor.

Pe de alta parte, turistii si studentii ar urma sa aiba in continuare acces liber in Marea Britanie, pentru a nu se diminua si mai mult sansele ca Uniunea Europeana sa accepte un acord comercial de liber schimb cu aceasta tara.

Totusi, pe baza principiului reciprocitatii, Uniunea Europeana ar putea sa adopte si ea un regim similar pentru cetatenii britanici.