Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat, sambata, ca in negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana aceasta din urma nu va primi din partea blocului comunitar concesii care sa-i permita limitarea libertatii de circulatie a fortei de munca, sefa guvernului de la Berlin argumentand ca orice concesie de acest fel ar putea incuraja si alte state din UE sa ceara la randul lor o restrangere a imigratiei, transmite Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Daca incep sa fac concesii privind libertatea de miscare (a fortei de munca - n.red.), atunci si o alta tara ar putea veni maine sa spuna: 'Nici eu nu vreau atat de multi lucratori bulgari si romani'", a mentionat Angela Merkel in discursul sustinut la Congresul tineretului crestin-democrat german (CDU).

"Ulterior, la fel va veni si o a treia tara si apoi vor veni fortele extreme ale Europei si toti vom ajunge sa inchidem din nou granitele si nu vom mai avea nicio libertate, iar aceasta nu va mai fi Europa", a adaugat ea.

Cancelarul german a reafirmat in continuare ca Marea Britanie va avea acces pe piata unica europeana numai daca va accepta cele patru libertati ale UE, inclusiv libertatea de circulatie a fortei de munca.

Acelasi avertisment a fost transmis Marii Britanii de numerosi oficiali europeni. In replica, premierul britanic Theresa May a dezaprobat aceasta conditionare. "Stiu ca unii intreaba despre un compromis intre controlul imigratiei si comertul cu Europa. Dar acesta este un mod gresit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie - n.red.) pentru a iesi din Uniunea Europeana si a deveni o tara suverana, complet independenta. Asadar vom decide singuri cum vom controla imigratia. Si vom fi liberi sa ne decidem legile", a sustinut sefa guvernului de la Londra in timpul Congresului Partidului Conservator britanic, desfasurat cu doua saptamani in urma.