Liderul partidului polonez "Lege si Justitie" (PiS, conservator), Jaroslaw Kaczynski, a anuntat sambata ca ramasitele pamantesti ale fratelui sau geaman, fostul presedinte Lech Kaczynski, decedat in urma prabusirii avionului sau in 2010 la Smolensk, in estul Rusiei, vor fi exhumate in cadrul anchetei privind tragedia soldata cu moartea celor 96 de pasageri aflati la bordul aparatului de zbor, transmite Agerpres.

Tragedie poloneza: Presedintele Lech Kaczynski, mort in accident aviaticFoto: Colaj foto

"Sunt de acord cu decizia Parchetului cu privire la exhumari. In ceea ce priveste ramasitele pamantesti ale fratelui meu, termenele au fost deja fixate. Va fi una dintre primele exhumari, daca nu chiar prima", a declarat Jaroslaw Kaczynski intr-un interviu publicat de site-ul de stiri Onet.

El a calificat drept "scandaloasa" ancheta desfasurata de precedentul guvern de la Varsovia, condus de liberali. Dupa ce PiS a castigat anul trecut alegerile parlamentare din Polonia, noul guvern a decis sa redeschida investigatia privind accidentul de la Smolensk.

Lech Kaczynski si sotia sa, Maria, sunt inmormantati in cripta Castelului regal Wawel de la Cracovia (sudul Poloniei), unde sunt ingropati regii polonezi si maresalul Jozef Pilsudski, parintele independentei Poloniei in 1918.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost aceea ca avionul s-a prabusit din cauza unei erori de pilotaj, in timpul aterizarii in conditii de ceata densa, probabil si ca urmare a presiunilor exercitate de unii membri ai delegatiei asupra pilotilor pentru a ateriza la Smolensk, in pofida vizibilitatii reduse.

Delegatia poloneza se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Comisia poloneza de ancheta, care a investigat accidentul in perioada cand premier era Donald Tusk, a exclus teza atentatului, dar a acuzat si doi controlori de trafic aerian rusi ca au comis erori. Rusia atribuie vina integral echipajului avionului polonez, insa refuzul ei de a preda Poloniei resturile avionului a alimentat constant speculatiile.