Comunitatea internationala a adoptat sambata dimineata un calendar in vederea eliminarii progresive a hidrofluorcarburilor (HFC), niste gaze cu un efect extrem de nocive asupra atmosferei utilizate la frigidere si climatizatoare, iar tarile bogate sunt indemnate sa actioneze mai rapid decat tarile in curs de dezvoltare, relateaza AFP, citata de News.ro.

Aparate de aer conditionatFoto: Flickr

Acest acord, incheiat sub forma unui amendament al Protocolului de la Montreal cu privire la protejarea stratului de ozon, a fost aplaudat puternic de catre diplomati, extenuati dupa ce au petrecut o noapte intreaga sa-l perfecteze.

"Anul trecut, la Paris (la COP21), am promis sa protejam lumea de cele mai dure efecte ale modificarilor climatice", a reactionat directorul Programului ONU pentru Mediu Erik Solheim, citat intr-un comunicat. "Astazi (sambata) onoram aceasta promisiune", a subliniat el.

Agentia americana pentru Protectia Mediului a catalogat acordul drept "istoric". "Ne amintim de aceasta zi ca de una dintre cele mai importante in eforturile noastre de a salva singura planeta pe care o avem".

Prin Pactul de la Paris, comunitatea internationala s-a angajat sa actioneze in vederea limitarii cresterii temperaturii in lume "sub 2 grade C" fata de nivelul din perioada preindustriala si sa-si "continue eforturile" in vederea limitarii acestui nivel la 1,5 grade C.

Eliminarea HFC ar putea reduce cu 0,5 grade C incalzirea globala pana in 2100, potrivit unui studiu publicat in 2015 de Institute for Governance and Sustainable Development.

Eliminarea HFC, niste gaze prezente in anumite tipuri de aerosol sau utilizate in fabricarea spumei izolante, este o problema spionoasa pentru tari ca India, o imensa putere economica in curs de dezvoltare. Au fost necesare mai multe reuniuni bilaterale, vineri, cu secretarul american de Stat John Kerry, pentru deblocarea negocierilor.

Calendarul adoptat sambata prevede ca un prim grup de tari, "dezvoltate", sa-si scada consumul de HFC cu 10% pana in 2019, fata de nivelurile din 2011-2013, iar procentul urmeaza sa ajunga la 85% pana in 2036.

Un al doilea grup de tari, "in curs de dezvoltare" - inclusiv China si tari africane -, s-a angajat sa inceapa tranzitia in 2024. O reducere cu 10% fata de nivelurile din 2020-2022 este asteptata in 2029, si urmeaza sa ajunga la 85% pana in 2045.

Al treilea grup de tari, tot "in curs de dezvoltare", care include India, pakistanul, Iranul, Irakul si tarile de la Golf, s-a angajat sa inceapa o diminuare in 2028 cu 10% fata de nivelul din perioada 2024-2026, procent care sa fie atins in 2032 si care sa ajunga la 85% in 2047.