Presedintele francez, Francois Hollande, a reamintit vineri, in ajunul unei reuniuni internationale privind Siria, organizata la Lausanne (Elvetia) cu sefii diplomatiilor rusa si americana, "exigentele" Parisului pentru iesirea din criza siriana, relateaza AFP.

Aceste exigente sunt "incetarea focului, livrarea imediata de ajutoare umanitare si negocierea politica in vederea unei tranzitii in Siria", a detaliat presedintia franceza intr-un comunicat, la finalul intrevederii dintre Francois Hollande si mai multe asociatii care militeaza pentru pacea in Siria, potrivit Agerpres.

"Este singura cale pentru a stabiliza aceasta tara martirizata si a eradica permanent amenintarea terorista", a adaugat seful statului francez, potrivit comunicatului.

"In schimb, cautarea unei solutii militare in profitul (presedintelui sirian) Bashar Al-Assad nu face decat sa agraveze in continuare polarizarea si sa alimenteze extremismul in Siria si in regiune", a subliniat Francois Hollande referindu-se la bombardamentele ruse in sprijinul armatei siriene.

"Facem inca o data un apel insistent la negocieri politice pentru pace, iar acestea printr-o conditie prealabila ￯ incetarea bombardamentelor", a declarat presei la finalul reuniunii seful diplomatiei de la Paris, Jean-Marc Ayrault.

"Multe alte initiative vor fi luate, Franta a luat deja in ultimele zile si vom fi intotdeauna in prima linie cu aceeasi hotarare, cu aceeasi forta, cu aceeasi convingere pentru a obliga barbaria sa se retraga. Nu este niciodata prea tarziu pentru a face pace", a insistat ministrul francez de externe.

Reuniunea organizata sambata la Lausanne cu sefii diplomatiilor rusa, Serghei Lavrov, si americana, John Kerry, la care Franta nu participa, constituie o prima tentativa de a relua dialogul intre cele doua mari puteri dupa suspendarea discutiilor asupra dosarului sirian.

In acelasi timp, presedintele rus, Vladimir Putin, care si-a anulat vizita de saptamana viitoare la Paris din cauza conditiilor impuse de Francois Hollande, a atras atentia ca nimeni nu va reusi "sa izoleze" Rusia, in pofida deteriorarii relatiilor sale cu Occidentul.