Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat vineri ca va recurge la un "plan B" daca armata turca nu va fi inclusa in asteptata ofensiva ce vizeaza alungarea jihadistilor din gruparea Stat Islamic din Mosul, bastionul lor irakian, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Dupa ce a trimis, din decembrie 2015, sute de militari la o baza din Bashiqa, in regiunea Mosul, pentru a instrui voluntari sunniti in vederea unei recuceriri a bastionului ISIS din Irak, Ankara pare data la o parte, in conditiile in care pregatirile pentru o ofensiva sunt in plina desfasurare.

Turcia se teme totodata de eventuala participare la ofensiva din Mosul a militiilor siite sau a gruparilor armate kurde afiliate inamicului declarat al Ankarai, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, considerat drept "terorist" de catre Turcia).

"Suntem hotarati sa ne luam locul in cadrul coalitiei in Irak, pentru unitatea Irakului. Daca fortele coalitiei nu vor Turcia, vom pune in aplicare un plan B. Si daca nici acesta nu functioneaza, vom lansa un plan C", a declarat Erdogan in cursul unui miting la Konya, in centrul Anatoliei.

El nu a oferit insa precizari cu privire la masurile prevazute in acest planuri.

Relatiile dintre Ankara si Bagdad s-au tensionat in ultimele saptamani, dupa ce Irakul a respins prelungirea de catre parlamentul turc a mandatului acordat militarilor turci pentru a interveni in Irak, in special.

Irakul a apreciat ca militarii turci prezenti pe teritoriul sau reprezinta "o forta de ocupatie", provocand furia oficialilor turci.

Pe un ton dispretuitor, Erdogan n-a ezitat sa-l atace pe premierul irakian Haidar al-Abadi, cerandu-i "sa stea in banca lui", dupa ce acesta din urma ceruse retragerea trupelor turce din Irak. "Ma insulta. Nu esti interlocutorul meu, nu esti la nivelul meu" a afirmat Erdogan in cursul unei interventii la Istanbul transmise la televiziune. "Putin ne pasa ca strigi din Irak, vom continua sa facem ceea ce credem ca trebuie sa facem", a adaugat el.

Al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, cu o majoritate sunnita, a cazut in mainile SI in iunie 2014, iar Bagdadul precum si tarile din coalitia internationala impotriva SI, condusa de Statele Unite, pregatesc o ofensiva pentru eliberarea lui.

Mosul, a carui populatie actuala se ridica la aproape un milion de locuitori, potrivit Natiunilor Unite, a fost un teritoriu otoman timp de patru secole inainte de a fi alipit la Irak dupa Primul Razboi Mondial si prabusirea Imperiului Otoman. Ankara considera ca are drepturi istorice asupra acestui oras in apropierea caruia a instalat o baza la Bashiqa, spre mare nemultumire a Bagdadului.