Premierul britanic, Theresa May, pare sa respinga initiativa de organizare a unui nou referendum proindependenta in Scotia, desi nationalistii scotieni au avertizat ca, daca le sunt ignorate solicitarile privind ramanerea in UE, Marea Britanie s-ar putea destrama, relateaza Mediafax.

Angus Robertson, vicepresedintele Partidului National Scotian (SNP), a atras atentia ca Guvernul de la Londra nu poate ignora solicitarile Scotiei privind ramanerea in Uniunea Europeana.

"Mesajul meu pentru premierul britanic este urmatorul: daca veti continua sa ignorati vointa clara a poporului Scotiei, daca veti refuza sa analizati modul in care am putea proteja locul Scotiei in UE, atunci, sa nu aveti dubii, zilele dumneavoastra ca premier al Marii Britanii vor fi numarate", a declarat Angus Robertson, potrivit publicatiei The Telegraph, subliniind ca Scotia intentioneaza sa ramana parte a Uniunii Europene si sugerand destramarea tarii.

Guvernul Scotiei va anunta saptamana viitoare un nou plan pentru organizarea unui referendum pe tema independentei fata de Marea Britanie, in contextul deciziei tarii de a parasi Uniunea Europeana, a anuntat joi premierul Nicola Sturgeon. Seful Guvernului scotian a argumentat ca "aripa de dreapta a Partidului Conservator este in ascensiune si vrea sa deturneze rezultatul referendumului" prin care s-a decis iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, existand riscul ca Londra sa se indrepte spre un "Brexit dur".

Insa Guvernul de la Londra pare sa respinga initiativa. "A fost un referendum in anul 2014, (...) legal si corect. Rezultatul a fost decisiv, iar ambele parti au stabilit atunci sa il respecte. (...) Poporul scotian a optat sa ramana in Marea Britanie. Cred ca trebuie sa respectam acea decizie si sa colaboram constructiv asupra modului in care cele patru natiuni (care formeaza Marea Britanie - n.red.) pot gasi impreuna cel mai bun acord de a parasi Uniunea Europeana", a reactionat Biroul premierului Theresa May.

Marea Britanie este alcatuita din Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord. Scotia a organizat in anul 2014 un referendum similar, dar ideea independentei fata de Marea Britanie a fost respinsa in raport de 55% la 45%.