Premierul Marii Britanii, Theresa May, a respins vineri dupa-amiaza declaratiile presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a sugerat in urma cu o zi ca executivul britanic este tentat sa renunte la iesirea din blocul comunitar, intrucat negociatorii europeni vor fi extrem de fermi si nu vor accepta niciun compromis. De asemenea, purtatorul de cuvant al prim-ministrului a subliniat ca Regatul Unit va parasi cu siguranta UE, transmite News.ro citand Reuters.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

"Prim-ministrul a fost pana in acest moment extrem de clar... cetatenii britanici au luat o decizie, iar noi vom duce la indeplinire acest proces prin eliminarea Regatului Unit din UE. Vom profita la maximum de oportunitatile care vin in calea noastra", a precizat purtatoarea de cuvant a liderului britanic.

De asemenea, aceasta a subliniat ca presedintele Consiliului European a subliniat in discursul sau faptul ca negociatorii ar trebui sa dea dovada de buna-vointa in timpul discutiilor privind iesirea Marii Britanii din UE.

"Acesta este exact spiritul pe care premierul vrea sa-l incurajeze si sa-l dezvolte cu partenerii europeni, trebuie sa abordam aceste negocieri in mod constructiv. Exista oportunitati atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Uniunea Europeana [...] Trebuie sa colaboram in mod productiv pentru a gasi un nou acord, o noua relatie care poate sa functioneze in interesele britanicilor si europenilor", a sustinut purtatoarea de cuvant.

Theresa May doreste sa ia parte la discutii bilaterale cu toti liderii celor 27 de state europene inainte de summitul din decembrie al Consiliului European. Premierul s-a intalnit deja cu 15 lideri europeni dupa ce a preluat conducerea executivului in urma cu trei luni.

Donald Tusk a declarat ca exista inca o speranta ca britanicii sa decida in final sa ramana in blocul comunitar, intrucat negociatorii europeni vor fi extremi de fermi si vor prezenta doar termenii pentru o iesire dura a Marii Britanii din UE.

Nu va exista niciun compromis in aceasta privinta [...] Brexitul reprezinta o pierdere pentru toata lumea. Nu va exista niciun tort pe masa. Pentru nimeni. Ma intrebati pe mine daca exista o alternativa pentru acest scenariu dezastruos? Mi-ar placea sa va spun ca exista, corect", a declarat demnitarul european intr-un discurs la Centrul de Politici Europene.

Donald Tusk a precizat ca nu exista nicio speranta pentru o iesire blanda a Marii Britanii din UE.

"Acestea sunt speculatii pur teoretice. In opinia mea, singura alternativa reala pentru un Brexit dur este niciun Brexit. Chiar daca in ziua de astazi sunt putini oameni care cred in aceasta posibilitate", a precizat presedintele Consiliului European.

Invocarea articolului 50 a fost amanata de executivul britanic pana la inceputul anului viitor, pentru ca echipele de negociatori nu au fost pregatite in avans.

Londra mizeaza sa obtina in cursul negocierilor acces nelimitat la piata unica europeana, desi este reticenta in a accepta libertatea de miscare a muncitorilor europeni. In schimb, liderii europeni au sustinut ca principiul libertatii de miscare a muncitorilor pe piata unica este unul de la care blocul comunitar nu poate abdica si nu vor fi acceptate compromisuri in acest caz.