Liderul Platformei "Demnitate si Adevar" din Republica Moldova, Andrei Nastase, confirma ca formatiunea sa va sprijini la alegerile prezidentiale din 30 octombrie candidatul Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, "in interesul tarii si al cetatenilor Republicii Moldova", transmiteRadio Chisinau.

Maia SanduFoto: Captura YouTube

Intr-un interviu pentru Deutsche Welle, Nastase a spus ca aceasta decizie a fost luata in situatia in care Maia Sandu nu consimte sa se retraga in favoarea sa, iar sondajul in baza caruia urma sa fie ales candidatul comun nu ar fi edificator.

Potrivit lui Nastase, "toata lumea este constienta de faptul ca daca vom participa la acest scrutin cu mai multi candidati ai fortelor anti-oligarhice, vom favoriza candidatul regimului criminal sa acceada in turul doi alaturi de reprezentantul asa-zisei opozitii geopolitice".

Sondajele vehiculate in ultima vreme peste Prut dau cifre destul de diferite, dar in general socialistul Igor Dodon este pe primul loc in preferintele alegatorilor, urmat la distanta de un pluton de candidati cu scoruri comparabile in care se afla Andrei Nastase, Maia Sandu si Marian Lupu.

In aceste conditii, retragerea lui Nastase inseamna ca Maia Sansu are sanse foarte mari sa ajunga in turul doi cu Dodon.

Potrivitultimului sondajfacut public in Republica Moldova, realizat de fundatia Konrad Adenauer, in cazul neparticiparii candidatului Andrei Nastase intentia de vot se prezinta astfel: Igor Dodon - 33,40%, Maia Sandu - 26,54%, Marian Lupu - 12,20%, Alti candidati - sub 5%.

Alegerile prezidentiale din tara vecina vor avea loc pe 30 octombrie.