Cantaretul american Bob Dylan (75 de ani) a fost distins joi cu Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2016, a anuntat Academia suedeza, citata de AFP. Bob Dylan a fost premiat pentru "crearea de noi forme de exprimare poetica in marea traditie a muzicii americane". Bob Dylan este primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel.

Bob DylanFoto: bobdylan.com

"Bob Dylan a scris o poezie pentru ureche", a motivat Sara Danius, secretarul general al Academiei suedeze, alegerea Comitetului Nobel.

Pe numele sau real Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan s-a nascut la 24 mai 1941 la Duluth, statul american Minnesota, si provine dintr-o familie de evrei emigrati din Rusia. Este cantaret, compozitor, muzician si poet american ale carui contributii in muzica americana sunt considerate comparabile, in faima si influenta, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie si Hank Williams, scrie Wikipedia.

O parte din cele mai apreciate cantece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cantece precum "Blowin' in the Wind" si "The Times They Are a-Changin'" au devenit embleme ale miscarilor anti-razboi si pentru drepturile civile la scara mondiala. Albumul Together Through Life a intrat in topul vanzarilor de albume din Marea Britanie si din SUA in 2009, Bob Dylan fiind astfel cel mai in varsta artist care reuseste acest lucru.

Pe langa faptul ca este cantaret vocal, Dylan mai canta si la muzicuta, chitara, chitara bas, pian si orga electronica.

In anul 2004, Bob Dylan a fost trecut pe locul doi in lista celor mai mari artisti ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone.

Din ianuarie 2011, creatia sa este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultatii de Filosofie, Istorie a Ideilor si a Artelor si Limbi Clasice de la Universitatea Oslo din Norvegia.