Echipa de campanie a lui Hillary Clinton s-a gandit sa utilizeze oleoductul Keystone ca mijloc de a distrage atentia de la polemica asupra e-mailurilor fostului secretar de stat, potrivit documentelor dezvaluite de WikiLeaks si citate de AFP.

Acest proiect de oleoduct, abandonat in final de administratia Obama in noiembrie 2015, atrasese dezbateri despre energie si mediu in SUA, fiind puternic combatut de rivalul lui Hillary Clinton in alegerile primare, Bernie Sanders, citeaza Agerpres.

Cu cateva luni inainte de aceasta decizie, in august, unul dintre consilierii dnei Clinton se intrebase care ar fi mijloacele de a arata opozitia candidatei democrate fata de Keystone, desi aceasta nu se pronuntase niciodata pana atunci cu privire la cazul respectiv.

'Sa cautam un mijloc bun de a face sa se afle opozitia sa fata de oleoduct fara ca ea sa o fi spus ea insasi', a sugerat Dan Schwerin.

Unul dintre colegii sai a avansat o solutie diferita: sa se releve public opozitia ei. Aceasta "ar suscita critici, dar ar putea deturna atentia de la e-mailuri'.

Polemica legata de contul privat de e-mail utilizat de Hillary Clinton cand era secretar de stat era pe atunci in plina desfasurare, constrangand-o in septembrie sa-si ceara scuze public.

Sugestia de a publica un editorial despre Keystone a fost discutata tot atunci. 'Din moment ce noi tocmai am oferit o scuza pentru e-mailurile pe care unii jurnalisti le-au descoperit subit dupa luni de rezistenta, ar trebui sa ne facem griji ca publicarea unui editorial va fi primita cu cinism si poate ca o tentativa fabricata de a afisa sinceritatea ?', se intreaba un consilier.

Candidata isi va exprima in cele din urma public opozitia in cursul unui miting de campanie la sfarsitul lui septembrie 2015.

E-mailurile publicate de WikiLeaks releva, de asemenea, ezitarile candidatei fata de sprijinirea unei legi care separa bancile comerciale de cele de investitii, una dintre temele preferate de Bernie Sanders si a aripii de stanga a Partidului democrat.

'Inteleg ca ne expunem acuzatiilor de a fi nesinceri daca ne ?schimbam' pozitia pledand pentru aceasta lege acum, dar aceasta ne expune si la riscuri politice', indica o consiliera, exprimangu-si temerea de ralierea unei influente senatoare la campania lui Sanders.

Hillary Clinton va refuza in cele din urma sa sustina o astfel de lege.

In e-mailurile precedente publicate de WikiLeaks, candidata pleda pentru liber-schimb si afirma ca industria financiara este cea mai in masura sa se autoreglementeze, detasandu-se de pozitiile sale oficiale.

Echipa de campanie a candidatei democrate a acuzat de atunci WikiLeaks ca face jocul lui Donald Trump in cursa pentru Casa Alba.