Viceministrul Apararii, Bartosz Kownacki, a declarat miercuri ca francezii au "invatat sa manance cu furculita de la polonezi", insa a dezmintit ca cele doua state europene sunt implicate intr-un scandal privind un contract de aparare esuat. Insa, demnitarul polonez a insistat ca francezii s-au compromis si au demonstrat lipsa de clasa dupa ce au retras invitatia polonezilor de a participala un targ de arme, transmite agentia AP, citata de News.ro.

"Ei sunt acei oameni care au invatat sa manance cu furculita acum cateva secole de la noi. Deci poate asta este motivul pentru care se comporta intr-un asemenea mod", a declarat Kownacki intr-un interviu pentru postul de televiziune TVN24.

In aceasta saptamana, membrii executivului polonez si reprezentantii companiei aeronautice franceze Airbus s-au acuzat reciproc de esecul unui contract in domeniul apararii, a carui valoare se ridica la cateva miliarde de dolari si prin care armata poloneza urma sa primeasca 50 de elicoptere militare.

Guvernul polonez a sustinut ca esecul contractului din domeniul apararii arunca o pata neagra peste imaginea tarii est-europene. Intre timp, reprezentantii companiei franceze au acuzat executivul polonez de inducere in eroare si au amenintat ca vor cere compensatii financiare.

Insa, contractul din domeniul apararii pentru elicopterele franceze a fost semnat anul trecut de opozitia de la Platforma Civia, inainte de a pierde puterea in favoarea conservatorilor de la Lege si Justitie. Opozitia a cerut formarea unei comisii parlamentare pentru a ancheta de ce s-a prabusit contractul cu Airbus.

De asemenea, parlamentarii opozitiei au cerut demisia lui Bartosz Kownacki.

"A spus lucuri rusinoase despre francezii, care sunt aliatii nostri in NATO. Viceministrul Kownacki nu doar ca nu stie istorie, dar nu are nicio cultura generala si nu are niciun simt de baza privind diplomatia", a declarat purtatorul de cuvant al Platformei Civice, Jan Grabiec.

In schimb, conservatorii polonezi au spus ca declaratiile facute de viceministru sunt "nefericite" si "deloc diplomatice".