Amnesty International a facut apel la justitia iraniana sa anuleze condamnarea la moarte unei femei de 22 de ani acuzata ca si-a ucis sotul, despre care ea spune ca a abuzat-o in mod repetat, noteaza The Guardian.

Zeinab Sekaanvand, condamnata la spanzuratoare in IranFoto: Captura YouTube

Zeinab Sekaanvand a fost arestata in februarie 2012 si condamnata de uciderea sotului intr-un proces calificat de de Amnesty drept unul “groaznic de incorect”.

Ea risca sa fie spanzurata incepand cu data de 13 octombrie. Sekaanvand avea 17 ani cand ar fi comis crima, ceea ce inseamna ca era minora, potrivit standardelor internationale.

"Este un caz extrem de tulburator", spune Philip Luther, director in cadrul Amnesty pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

"Nu numai ca Zeinab Sekaanvand avea sub 18 ani la momentul crimei, dar i-a fost refuzat dreptul la un avocat si spune ca a fost torturata dupa arestare de politisti, fiind batuta pe tot corpul", a adaugat Luther.

Anul trecut, un caz similar a fost reclamat de organizatiile pentru drepturile omului dupa ce Iranul a executat-o pe Fatemeh Salbehi, care si-a drogat si sufocat sotul cand avea 17 ani. Ca si Sekaanvand, Salbehi a spus ca sotul o abuza.

In ultimul deceniu, Iranul a executat cel putin 73 de minori. Potrivit legii iraniene, statutul de adult este determinat de pubertate, stabilit la 15 ani pentru baieti si la noua ani pentru femei.

In ultimii ani, justitia iraniana a amanat, in general, executiile pana cand condamnatii implineau 18 ani.