Uraganul Matthew a provocat moartea a 20 de oameni in SUA si inundatii istorice in Carolina de Nord, iar guvernatorul Pat McCrory a avertizat ca pericolul nu a trecut, in conditiile in care mai multe rauri se apropie de niveluri record, relateaza BBC News, citat de News.ro.

Inundatii masive in Carolina de Nord dupa uraganul MatthewFoto: Captura YouTube

Uraganul a adus in unele zone ale statului ploi cu un volum de peste 300 de litri pe metru patrat. Matthew a provocat cel putin 20 decese in Statele Unite dintre care 14 in Carolina de Nord.

McCrory a subliniat ca urmatoarele 72 de ore vor fi "extrem de periculoase" in unele zone ale statului, in conditiile in care viitura pe unele rauri va ajunge la nivelul maxim.

Guvernatorul a indemnat locuitorii sa respecte ordinele de evacuare in zonele care sunt amenintate de inundatii si sa evite sa conduca in locuri unde vad ca nivelul apei este in crestere.

Membrii echipelor de interventie in situatii de urgenta au salvat deja 2.000 de persoane, iar circa 4.000 de oameni sunt in adaposturi.

O femeie care s-a refugiat intr-un adapost public, Wendy Key, a povestit ca a fugit cu copii sai din locuinta proaspat renovata, pentru a scapa de inundatiile provocate de un rau aflat la

Fratele ei i-a povestit ca apa a ajuns la brau in casa. "Apa a inceput sa vina destul de repede si a trebuit sa ne trezim si sa ne pregatim imediat. A fost alarmant si infricosator", a spus Key.

Mai multe zone din Autostrada 95, una dintre cele mai importante artere care traverseaza Carolina de Nord, sunt inchise. De asemenea, principalele drumuri din estul statului sunt acoperite de apa.

Presedintele Barak Obama a decretat stare de urgenta in Carolina de Nord, dupa ce uraganul Matthew a maturat statul in acest weekend.