Candidata democrata la presedintie Hillary Clinton este cu 8% peste adversarul sau republican, Donald Trump, in preferintele electoratului american, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos, ale carui rezultate au fost facute publice marti. Avantajul fostei sefe a diplomatiei SUA a crescut de la 5% in urma cu o saptamana, noteaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dintre alegatorii republicani, aproximativ 20% sunt de parere ca Trump nu merita sa fie presedinte, dupa dezvaluirea unor comentarii obscene si jignitoare despre femei pe care le-a facut in urma cu 11 ani, arata acelasi sondaj. Tot in cadrul acestui segment din electorat, 58% doresc ca Trump sa ramana candidatul la presedintie din partea Partidului Republican, iar 68% considera ca ar trebui sustinut de conducerea partidului, in timp ce numarul liderilor republicani care si-au retras sprijinul continua sa creasca.

In randul femeilor, Clinton este preferata de 44%, iar Trump de 29%. Electoratul feminin nu si-a schimbat semnificativ atitudinea fata de Trump dupa publicarea remarcilor acestuia, ceea ce ar arata ca parerile erau deja formate.

Studiul sociologic a fost efectuat dupa cea de-a doua dezbatere intre Clinton si Trump transmisa in direct la televiziune, duminica trecuta. Evenimentul a fost urmarit de numai 63 de milioane de telespectatori din SUA, sub recordul de 84 de milioane stabilit la prima dezbatere. In schimb, pe site-ul de internet YouTube confruntarea a fost urmarita de 124 de milioane de utilizatori, cu 40% mai multi decat precedenta.

Dintre americanii care au vazut emisiunea TV macar partial, 53% apreciaza ca a castigat Clinton, fata de numai 32% care il vad invingator pe Trump, mai arata sondajul mentionat. Acesta a fost efectuat pe un esantion de 1605 alegatori care probabil vor merge la vot si are o marja de eroare de 2%.

Organizatia RealClearPolitics, care urmareste majoritatea sondajelor de opinie importante din Statele Unite, a calculat o medie de 7% avans pentru Clinton, in crestere continua de la jumatatea lui septembrie.