​La nord de Amman, capitala Iordaniei, intr-o baza militara construita pe locul unei foste cariere de piatra si care se intinde pe o suprafata comparabila cu cea a unui oras, an de an vin mii de militari din cadrul fortelor speciale din intreaga lume si se antreneaza intr-una dintre cele mai moderne baze gandite special pentru instruirea trupelor de elita - de la cladiri in care se trage cu munitie reala, la zone urbane, poligoane si zone destinate explozibilelor, pana la piste pentru manevre auto si un avion intreg transformat in zona de exercitii.

KASOTC - baza iordaniana unde se antreneaza fortele specialeFoto: NATO

HotNews.ro a fost in baza KASOTC din Iordania si a vazut cum se antreneaza trupele speciale din zona, militarii NATO veniti la pregatire si soldatii irakieni care se pregatesc acolo pentru luptele impotriva ISIS.

---

VIDEOREPORTAJ:

Material video realizat cu sprijinul tehnic al NATO TV si imagini suplimentare furnizate de KASOTC

---

"Daca fortele speciale sunt varfurile de lance ale armatelor, atunci locul acesta e unde le ascutim", explica Ayman Masri, unul din instructorii militari de la baza King Abdullah II Special Operations Training Center - KASOTC [Căsotec] cum i se mai spune pe scurt.

Aflata in nordul Ammanului, capitala Iordaniei, construita practic intr-o fosta cariera de piatra, KASOTC e una din putinele baze militare din lume gandita special pentru antrenarea trupelor de elita din armata, a fortelor speciale si antitero.

A fost deschisa in 2009 dupa ce Iordania a investit peste 200 de milioane de dolari s-o construiasca, iar de atunci si pana in prezent cateva mii de soldati au trecut prin cursurile si antrenamentele de la KASOTC.

"Am antrenat pana acum unitati din 75 de tari, mii de soldati. Fortele care vin la noi sunt atat din regiune, din Orientul Mijlociu si din zona Golfului ([n.r. Persic], dar si din Europa, din Statele Unite, Canada sau din America de Sud", a povestit pentru HotNews.ro, Ayman Masri, unul din coordonatorii iordanieni de la KASOTC.

KASOTC se intinde pe circa 25 de kilometri patrati - cam cat are un oras precum Campina. Are strazi si piste pentru masini, cladiri, mai multe poligoane, zone pentru explozibili, pana si un avion Airbus A300 pentru tot felul de antrenamente in interior si exterior.

Pe langa asta, baza dispune si de facilitati de antrenament pentru caini de interventie.

Dincolo de cladirile si zonele destinate antrenamentelor, KASOTC are camine in care se pot caza peste 1.000 de militari, zone de recreere, o cantina, un magazin, un amfiteatru, cladiri administrative si terenuri de sport.

Toate locurile sunt legate prin fibra optica, numeroase camere video, senzori si microfoane impanzesc baza, iar orice exercitiu sau antrenament este inregistrat si poate fi analizat ulterior in detaliu.

"KASOTC e un loc impresionant. Putem simula exercitii in zone urbane, in sate. Avem mari zone libere sau cladiri individuale in care sa punem in aplicare scenarii pentru soldati", a explicat pentru HotNews.ro Phil Yeaman, instructor angajat de NATO sa antreneze forte irakiene in tehnici anti Dispozitive Explozibile Improvizate sau IED-uri cum mai sunt cunoscute ele.

Pe langa toate facilitatile de antrenament, baza in sine are marele avantaj al pozitiei sale geografice pe glob, cu o clima similara cu zonele fierbinti din Orientul Mijlociu in care, de cele mai multe ori, ajung sa lupte fortele speciale care vin sa se antreneze aici.

"Este absolut ideal. Daca mergem intr-o baza din Statele Unite sau din Europa nu putem simula conditiile de aici, care sunt foarte similare cu cele din Irak de exemplu", spune Phil Yeaman.

La KASOTC, in 2016, NATO a demarat o campanie ampla de antrenare a fortelor militare irakiene care vor duce in teren lupta impotriva Statului Islamic si vor participa la asaltul pentru eliberarea orasului Mosul de sub controlul ISIS. >>> Vezi aici un VIDEO-FOTOREPORTAJ cu antrenamentele pe care NATO le deruleaza la KASOTC

"Campionatul mondial" al fortelor speciale, an de an la KASOTC

La KASOTC, in fiecare an, fortele iordaniene organizeaza un concurs dedicat trupelor de forte speciale din intreaga lume, denumit "Warrior Competition". In 2016, 27 de echipe s-au inscris si au concurat timp de sase zile intr-o suita de exercitii militare, de la reprize de poligoane, la scenarii simulate de confruntare cu inamicul in camp deschis sau in interiorul cladirilor, de la asalt prin insertie aeriena, la manevre de evadare cu diverse autovehicule.

Anul acesta invingatori au iesit "Panterele Negre" din Liban, dupa ce in 2015 pe primul loc au iesit trupele anti-teroriste din Rusia.

FOTO:

Cladirea gandita special pentru antrenament cu munitie reala in interior - Close-Quarters Battle (CQB); CQB in acelasi cadru aerian cu aeronava Airbus A300 / Sursa foto: KASOTC

Avionul Airbus A300 pe pista amenajata in baza KASOTC si interiorul conceput special pentru exercitii antitero / Sursa foto: HotNews.ro

Zona urbana pentru antrenament / Sursa foto: HotNews.ro

Zona de test pentru dispozitive anti-IED / Sursa foto: HotNews.ro

Zona urbana de antrenament / Sursa foto: KASOTC

Zona urbana de antrenament / Sursa foto: HotNews.ro

Antrenamente in zona urbana / Sursa foto: KASOTC & NATO

Turnul dedicat antrenamentelor pentru lunetisti, exercitiilor de urcare si coborare pe franghie / Sursa foto: HotNews.ro

Cladirea destinata exercitiilor de patrundere in forta - Method of Entry (MOE) / Sursa foto: KASOTC & HotNews.ro

Militar rus, antrenandu-se in baza KASOTC / Sursa foto: KASOTC