Iesirea definitiva a Marii Britanii de pe piata Uniunii Europene dupa desprinderea tarii de Blocul comunitar risca sa genereze pierderi de 66 de miliarde de lire pe an pentru economia britanica, iar PIB-ul ar putea scadea cu aproape 10%, arata documente ale Trezoreriei citate de presa de la Londra, informeaza Mediafax. Conform documentelor, citate de publicatiile The Times si The Independent, Marea Britanie risca sa aiba pierderi de 66 de miliarde de lire (73 de miliarde de euro) anual in cazul unui "Brexit dur", o separare totala de structurile pietei unice europene.

BrexitFoto: AGERPRES

In plus, potrivit cifrelor guvernamentale, valoarea PIB-ului britanic ar putea scadea cu 9,5%.

Cifrele, continute in documente guvernamentale, se bazeaza pe un studiu controversat publicat in luna aprilie, inaintea referendumului pe tema Brexit, de fostul ministru britanic al Finantelor George Osborne.

Departamentul britanic al Trezoreriei a anuntat ca mentine aceste cifre, potrivit cotidianului The Independent.

Sadiq Khan, primarul Londrei: Iesirea totala a companiilor britanice de pe piata UE ar avea efecte "dezastruoase"

Iesirea totala a companiilor britanice de pe piata Uniunii Europene ar avea efecte "dezastruoase" asupra economiei britanice, avertizeaza primarul orasului Londra, Sadiq Khan, citat de site-ul agentiei Bloomberg.

"Daca vom parasi piata unica europeana fara a ajunge la un acord pentru un acces privilegiat pentru companiile britanice, consecintele ar putea fi dezastruoase", a declarat Sadiq Khan intr-un discurs rostit la conferinta anuala a Confederatiei Industriei Britanice, desfasurata la Londra.

Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist (de opozitie), a criticat atitudinea Guvernului conservator condus de Theresa May, argumentand ca optiunea Londrei pentru un Brexit dur ar fi doar "din ratiuni politice". "O astfel de abordare ar fi nu doar iresponsabila, ci ar genera si daune economice semnificative", a subliniat Khan