Refugiatul sirian in varsta de 22 de ani arestat luni in Germania si suspectat ca pregatise un atentat viza unul din aeroporturile de la Berlin, a facut cunoscut luni seara seful serviciului de informatii interne, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Detinem informatii, informatii provenind de la servicii secrete, ca mai intai intentiona sa atace trenuri din Germania, pentru ca apoi sa aiba in vedere unul din aeroporturile de la Berlin", a declarat Hans-Georg Maassen la postul ARD.

Unele media germane au vorbit la sfarsitul saptamanii trecute despre un aeroport din Berlin, informatie care a fost confirmata abia luni seara.

La inceputul lunii septembrie, politistii si anchetatorii germani au fost informati "prin intermediul serviciilor secrete" ca organizatia jihadista Stat Islamic (SI) are in vedere un atentat impotriva "unei infrastructuri" din Germania.

"Ne-a luat timp pana joi sa aflam cine din Germania trebuia sa se ocupe de asta", a adaugat seful serviciului de informatii interne.

Decizia de a ordona arestarea suspectului a fost luata vineri dupa ce acesta si-a cumparat adezivi. "Am considerat ca este vorba despre ultimul produs chimic de care avea nevoie pentru a fabrica o bomba", a precizat el.

Intr-o prima faza, sirianul a reusit la limita sa scape de politistii veniti sa il aresteze sambata dimineata la Chemnitz (est).

In cele din urma a fost prins luni dimineata, dupa ce a fost legat si predat fortelor de ordine de compatrioti sirieni la care se refugiase.

Unul dintre acesti sirieni, prezentat ca Mohammed A., a declarat cotidianului german Bild ca suspectul a incercat sa ii cumpere pentru a nu fi predat politiei. "Ne-a oferit 1.000 de euro si 200 de dolari daca il lasam sa plece, ii avea in rucsac impreuna cu un cutit", a spus el.

"Am venit pe ruta Balcanilor si sunt profund recunoscator Germaniei ca ne-a primit. Pentru asta era clar ca vom merge sa avertizam politia", a adaugat Mohammed A.