Fortele armate americane si norvegiene analizeaza posibilitatea desfasurarii prin rotatie a unor trupe americane in aceasta tara ce se invecineaza cu Rusia, a anuntat luni Ministerul Apararii al Norvegiei, informeaza Agerpres citand AFP.

"Au fost facute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitatile de a avea mai multe formatiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) si acest gen de lucruri", a declarat, pentru AFP, o purtatoare de cuvant a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizand sa este vorba de "o doleanta veche din partea americana".

"Aceasta poate fi ceva prin rotatie", a spus ea. Insa "nu se pune problema unei stationari permanente", a adaugat ea, subliniind ca acest subiect este in stadiu de analiza precoce si nu a fost inca abordata la nivel politic.

Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat in aceeasi zi ca armata americana ar dori sa desfasoare 300 de puscasi marini la Vaernes, langa Trondheim (vest), la o mie de kilometri distanta in linie dreapta de frontiera ruso-norvegiana.

Pentru a calma temerile fata de vecinul sau sovietic, aceasta tara scandinava s-a angajat, inainte de a deveni membru fondator al Aliantei Nord-Atlantice in 1949, sa nu permita desfasurarea pe teritoriul sau a unor forte de lupta straine "atata vreme cat Norvegia nu este atacata sau amenintata sa fie atacata".

De atunci, aceasta declaratie a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe straine sa efectueze manevre pe teritoriul norvegian.