Rusia si Turcia au semnat luni un acord in vederea construirii gazoductului Turkish Stream, care va permite transferul gazului rus in Europa prin Marea Neagra, actul pentru lansarea proiectului fiind semnat in cursul intalnirii presedintilor rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, scrie Mediafax.

Documentul a fost semnat de ministrii Energiei din Turcia si Rusia, dupa discutiile dintre Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan.

"Acordul prevede construirea a doua linii de conducte de gaz prin Marea Neagra", a declarat directorul general al companiei Gazprom, Alexei Miller, precizand ca proiectul ar urma sa inaugurat in decembrie 2019.

Gazoductul Turkish Stream va face legatura intre Rusia si Europa de Sud, prin Turcia si Grecia. Lungimea conductelor de gaz din Marea Neagra va fi de 910 kilometri, continuand prin partea europeana a Turciei 180 de kilometri, apoi prin Grecia. Costul lucrarilor este estimat la 11,4 miliarde de euro.

"Noul sistem Turkish Stream reprezinta un nou proiect major de cooperare. In cadrul acestui proiect si al extinderii cooperarii cu Turcia, am convenit si asupra unor mecanisme de reducere a tarifelor la gaz", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei Tass.