Suporterii fostului candidat democrat Bernie Sanders si-au exprimat sambata furia si sentimentul ca au avut dreptate, dupa dezvaluirile Wikileaks de vineri, referitoare la comentarii facute de Hillary Clinton la adresa bancilor si coprporatiilor, care par sa confirme sprijinul acordat de aceasta comertului global si tendinta de a proteja Wall Street, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Clinton, care are nevoie de sprijinul coalitiei de votanti tineri de stanga a lui Sanders pentru a reusi sa castige presidentia SUA, promoveaza granite deschise si comert liber intr-unul dintre discursurile sale, si ia o abordare conciliatorie fata de Wall Street, pozitii de care s-a indepartat ulterior intr-un efort de a atrage sprijinul de care se bucura Sanders pentru atacurile asupra acordurilor comerciale si a bancilor.

Fragmentele din discursurile fostului secretar de stat, facute in 2013 si 2014, in cadrul unor intalniri private cu bancheri si oameni de afaceri, pentru care a fost platita, au fost publicate vineri de WikiLeaks, fiind creditate unui cont de email al lui John Podesta, seful de campanie al candidatei democrate. Acestea au aparut la numai cateva ore dupa ce Statele Unite au acuzat oficial Rusia ca a condus sau coordonat atacuri cibernetice impotriva unor organizatii politice americane.

Reuters precizeaza ca nu a putut verifica independent autenticitatea fragmentelor din discursuri. Clinton a refuzat anterior sa faca publice discursurile sale.

"Este o ilustrare foarte clara a motivului pentru care exista o neincredere fundamentala a progresistilor in Hillary Clinton", a declarat Tobita Chow, presedinta unei organizatii de lobby - People's Lobby in Chicago - care l-a sustinut anterior pe Sanders.

"Miscarea progresiva trebuie sa faca apel catre secretarul Clinton sa clarifice unde se pozitioneaza intr-adevar fata de aceste subiecte si asta trebuie sa implice o renuntare foarte clara a pozitiilor dezvaluite de transcrieri", a precizat Chow.

Publicarea fragmentelor au fost rapid puse in umbra de declaratiile lui Donald Trump facute in urma cu 11 ani, in care acesta facea afirmatii nepotrivite la adresa femeilor.

Clinton s-a straduit sa fie credibila pentru asa-numitii progresisti si a adoptat unele dintre pozitiile lui Sanders dupa ce l-a invins in competitia interna si a devenit adversara republicanului Donald Trump in lupta pentru Casa Alba. Senatorul de Vermont o sustine acum pe contracandidata sa cursa interna in alegerile contra lui Donald Trump.

Stafful de campanie al lui Clinton a precizat ca nu va confirma acuratetea documentelor publicate de WikiLeaks si fondatorul sau, Julian Assange.

"Nu vom confirma autenticitatea documentelor furate publicate de Julian Assange, care si-a exprimat deschis dorinta de a o distruge pe Hillary Clinton", a precizat Glen Caplin, un purtator de cuvant al campaniei.

"Gucifer 2.0 a dovedit deja avertismentele oficialilor de varf ai securitatii natonale ca documentele pot fi falsificate ca parte a campaniei rusesti sofisticate de dezinformare", a declarat Caplin.