Politia germana continua sa se afle duminica in stare de alerta pentru gasirea sirianului de 22 de ani suspectat de pregatirea unui atentat cu bomba si in a carui locuinta din Chemnitz, estul tarii, a fost gasit un exploziv foarte periculos. Un complice al suspectului a fost retinut, informeaza AFP.

"Teama de terorism cuprinde toata Germania!", a titrat duminica Bild, pe site-ul publicatiei, in conditiile in care autoritatile sunt in alerta si au intarit masurile de securitate pe cele doua aeroporturi din Berlin si in garile capitalei, aflata de 260 km nord de Chemnitz.

Anchetatorii au facut insa progrese in anturajul suspectului. Un presupus complice, de asemenea sirian, a fost retinut si adus in fata judecatorului cu propunere de arestare preventiva.

"Este suspectat de complicitate" la "pregatirea unui atentat", a declarat duminica pentru AFP un purtator de cuvant al politiei locale.

barbatul, retinut sambata seara impreuna cu alte doua cunostinte ale suspectului pentru verificari, s-a dovedit a fi "chiriasul in acte" al apartamentului din Chemnitz, unde a fost gasit sambata dispozitivul exploziv, a adaugat reprezentantul politiei. Celelalte doua persoane au fost eliberate.

Au fost gasite la fata locului "mai multe sute de grame" din aceasta "substanta exploziva mai periculoasa decat TNT", a precizat politia.

Sirianul, cunoscut de autoritati sub numele de Jaber Albakr, este un refugiat sosit anul trecut in Germania, in acelasi timp cu alti 890.000, si este suspectat ca voia sa atace un aeroport german, scrie publicatia Focus, in editia online.

Potrivit postului public ZDF si cotidianului local din Chemnitz, Freie Presse, este vorba despre TATP, substanta exploziva preferata de jihadistii din Statul Islamic.

Politia nu a putut insa preciza daca suspectul a fugit sau nu cu o parte din exploziv si, deci, daca atentatul a fost dejucat sau riscul persista. "Trebuie sa plecam de la principiul ca aceasta persoana reprezinta un pericol", a declarat purtatorul de cuvant al politiei locale, Tom Bernhardt.

Conform unor relatari din presa, sirianul ar fi in contact cu organizatia jihadista Stat Islamic.

Duminica dimineata, barbatul inca nu fusese gasit, in pofida unei aviz de cautare, insotit de o fotografie, lansat in toata tara, si a mobilizarii fortelor de politie in mai multe regiuni.

Din cele trei cunostinte ale sirianului retinute sambata pentru verificari, una a fost pusa in libertate duminica.