Germania planifica reducerea drastica a accesul cetatenilor UE la ajutoarele sociale, printr-un nou proiect legislativ care ar salva miliarde de euro la bugetele comunitatilor locale, au anuntat vineri oficiali guvernamentali, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Initiativa legislativa a fost solicitata dupa ce o instanta federala a decis in 2015 si 2016 ca cetatenii UE care nu au venituri din munca au dreptul la ajutoare sociale dupa 6 luni petrecute in Germania. Inainte deciziei, nu exista acest acces la ajutoare sociale.

In urma aprobarii, aceasta lege ar stabili ca acestia au acces la ajutoare din partea statului german numai dupa ce stau in tara timp de cinci ani.

Guvernul de centr-dreapta al cancelarului angela Merkel ia o serie de pasi pentru a mai reduce din pierderile de imagine si de voturi catre partidul anti-imigratie Alternativa pentru Germania, pe fondul drustrarilor in crestere fata de afluxul de refugiati si alti imigranti.

Autoritatile spun ca ceste schimbari sunt menite sa asigure faptul ca cei care se muta in Germania isi cauta activ un loc de munca si nu urmaresc doar sa traiasca din ajutoare sociale.

Cabinetul urmeaza sa revizuiasca proiectul de lege saptamana viitoare, dupa care il va trimite camerei inferioare a Parlamentului, spun oficialii, confirmand informatii publicate vineri de lantul de ziare Funke Medien Gruppe.