Presedintele Columbiei Juan Manuel Santos a primit vineri premiul Nobel pentru Pace, transmite Reuters. Decizia comitetului Nobel norvegian este surprinzatoare avand in vedere ca cetatenii columbieni au spus "Nu", prin vot, unui acord semnat cu rebelii marxisti, care incheie un conflict de 52 de ani. Santos a dedicat premiul "milioanelor de victime ale conflictului" din Columbia.

HotNews.roFoto: Hotnews

15:59 Seful gherilelor FARC il felicita pe Santos pentru premiul Nobel. Consilierul jurdic al FARC a estimat ca premirul reprezinta "un sprijin puternic si incontestabil al pacii din Columbia", informeaza AFP.

"Este un sprijin puternic si incontestabil acordat pacii din Columbia, in termenii in care a fost negociata in acesti 4 ani” intre Fortele Armate Revolutionare din Columbia si guvernul lui Santos", a declarat Enrique Santiago pentru Radio Caracol.

"Exista un pericol real ca procesul de pace sa fie intrerupt, iar razboiul civil sa fie reluat", ceea ce face chiar mai imperativa respectarea acordului de incetare a focului de catre partile implicate, conduse de presedintele Santos si liderul FARC Rodrigo Londono", a declarat presedintele Comitetului Nobel norvegian, Kaci Kullmann Five, citat de AFP.

Santos a promis sa reinvie planul de pace chiar daca cetatenii columbieni au respins, la limita (50,24% - NU / 49,75% - DA), acordul intr-un referendum organizat duminica. Multi alegatori au considerat ca acordul este prea indulgent cu gherilele FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia).

Premiul Nobel pentru Pace, in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.000 dolari), va fi inmanat la Oslo intr-o ceremonie desfasurata in data de 10 decembrie.

Acordul a fost respins la limita de populatia columbiana duminica, dar "faptul ca majoritatea votantilor a spus <. acordului de pace nu inseamna neaparat ca procesul de pace este mort", a adaugat Kaci Kullmann Five. "Referendumul nu a fost un vot pentru sau impotriva pacii".

Acordul a fost semnat in data de 26 septembrie de presedintele Santos si de liderul FARC, Rodrigo Londono, mai cunoscut sub numele de razboi Timoleon Jimenez sau Timosenko, la finalul a patru ani de negocieri de pace in Cuba.

"Nu este anormal ca alegerea pentru Premiul Nobel pentru Pace sa fie contestata. Scopul nostru este de a rasplati munca depusa, de a onora toate partile angrenate in conflict", a mai spus Kaci Kullmann Five.

"Exista motive puternice... sa-l aducem in lumina reflectoarelor pe presedinte insusi", a mai spus Presedinta Comitetului Nobel norvegian.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Cvartetului pentru dialog national tunisian, actori ai societatii civile care au permis salvarea tranzitiei democratice in Tunisia, informeaza Agerpres.

Premiul, care consta intr-o medalie de aur, o diploma si un cec de 8 milioane de coroane suedeze (circa 831.000 de euro), este inmanat la Oslo, la 10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului sau, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).