Parlamentul catalan a crescut joi presiunea asupra Madridului votand pentru organizarea unui referendum cu privire la independenta fata de Spania cel mai tarziu in septembrie 2017, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Legislativul, dominat de separatisti, a votat cu 72 de voturi pentru, din totalul de 135 parlamentari, propunerea sefului executivului catalan, Carles Puigdemont, de a organiza referendumul cu sau fara permisiunea cabinetului spaniol.

Acest vot a fost vazut ca o noua provocare pentru justitia spaniola care, cu cateva ore inainte, i-a luat in vizor pe presedinta Parlamentului catalan, Carme Forcadell, si pe o alta personalitate a coalitiei aflate la putere la Barcelona, Francesc Homs.

Concret, Tribunalul Constitutional al Spaniei a cerut Parchetului sa intreprinda "actiuni penale" impotriva lui Carme Forcadell, pentru ca a permis sa fie negociat in plenul Parlamentului, la 27 iulie, un plan vizand secesiunea Catoloniei.

La randul sau, Tribunalul Suprem a angajat proceduri pentru "a actiona pe plan penal" impotriva lui Francesc Homs.

Potrivit acestei instante, Francesc Homs s-a facut vinovat in special de nesupunere, promovand un vot asupra independentei Cataloniei, la 9 noiembrie 2014, fara valoare legala, fiind interzis de Tribunalul Constitutional.

Consultarea populara a determinat Parchetul spaniol sa ceara in aceasta saptamana o pedeapsa cu zece ani de ineligibilitate in functii publice pentru fostul lider separatist catalan Artur Mas.

Votul care a avut loc joi in Parlament a primit sprijinul coalitiei la putere careia i s-a alaturat mica formatiune separatista si anticapitalista CUP.