'Te voi iubi pana la sfarsitul meu' - acesta este unul dintre mesajele din scrisorile pasionale de dragoste pe care fostul presedinte francez Francois Mitterrand le-a adresat iubirii sale secrete, Anne Pingeot, si care vor fi dezvaluite in cartea 'Lettres a Anne, 1962-1995', ce va fi publicata pe 13 octombrie, relateaza joi AFP, citata de Agerpres.

Cele circa 1.200 de scrisori primite de mama fiicei sale ilegitime, Mazarine, ilustreaza talentul literar al presedintelui scriitor decedat in anul 1996 si ii contureaza portretul de mare indragostit, senzual si romantic.

Primele sale scrisori, timide, dateaza din 1962, anul cand a intalnit-o pe Anne Pingeot. Tata a doi copii si casatorit cu Danielle Mitterand, el avea atunci 46 de ani, iar Anne, o pasionata de arta, numai 19 ani.

In prima scrisoare, Francois Mitterrand ii promite 'domnisoarei Anne Pingeot' ca ii va trimite un exemplar din lucrarea 'Socrate' a lui Platon. 'Aceasta mica lucrare va fi mesagerul amintirii fidele pe care o pastrez din cateva ore ale unei frumoase veri', scrie el.

Putin cate putin ei devin tot mai apropiati. 'Cu dumneavoastra se trezesc sentimente pe care nu le-am cunoscut vreodata', marturiseste viitorul presedinte intr-o alta scrisoare.

Dar numai dupa o calatorie impreuna la Amsterdam, in mai 1964, ei incep sa se tutuiasca, iar din acel moment scrisorile devin mai intime. 'Imi place corpul tau, bucuria care curge in mine cand am gura ta, posesia care ma arde din toate focurile lumii ...', astfel incepe un mesaj dintr-o scrisoare datata din anul 1970.

In unele scrisori apare si politica, iar Francois Mitterand nu este mereu elogios fata de subalternii sai din Partidul Socialist, pe care intr-o scrisoare din septembrie 1967 ii descrie drept 'idioti si sectari, care folosesc numai argumente de subsol'.

In tot acest timp, viata dubla a fostului lider al stangii franceze a fost un secret pentru marele public, care abia in anul 1994 a aflat despre relatia sa cu Anne. El nici nu a luat in calcul sa divorteze de Danielle, de teama ca si-ar putea compromite cariera politica. Iar in fata indoielilor lui Anne, Francois o asigura in anul 1970 de iubirea sa 'absoluta, teribila, definitiva', pentru ca in anul 1974, in urma relatiei lor secrete, sa se nasca Mazarine.

Odata ce Francois Mitterand ajunge la Palatul Elysee, in anul 1981, scrisorile devin mai rare, insa el petrece mai mult timp impreuna cu Anne si Mazarine.

Totusi, pentru presa aceasta viata secreta a presedintelui era un secret al lui Polichinelle, dar in numele respectarii vietii private a alesilor nimeni nu l-a spus, pana cand saptamanalul Paris Match a publicat in noiembrie 1994 fotografii cu Mazarine.

Ultimele scrisori pentru 'Iubirea mea Anne' dateaza din 1995, anul in care si-a incheiat al doilea si ultimul mandat prezidential, iar in ianuarie 1996 el se stinge din viata la varsta de 79 de ani. 'Fericirea mea este sa ma gandesc la tine si sa te iubesc', scrie el in ultima scrisoare, care se incheie cu cuvintele: 'Tu ai fost sansa vietii mele. Cum sa nu te iubesc si mai mult ?'.

Foarte discreta Anne Pingeot a aparut prima data in public la funeraliile lui Francois Mitterrand, alaturi de Danielle Mitterand. Pe langa scrisorile amantului ei, Anne a oferit editurii care va publica respectiva carte si un jurnal intim al fostului presedinte, ce contine desene si colaje si care va fi publicat sub titlul 'Journal pour Anne, 1964-1970'.