Parlamentul polonez a respins joi cu o importanta majoritate propunerea de lege care interzice practic complet avortul, scrie AFP.

Textul a fost respins de 352 de deputati din majoritatea conservatoare si din opozitie. 58 de deputati s-au pronuntat in favoarea legii si 18 s-au abtinut.

Acest vot vine dupa manifestatii importante ale femeilor care se opuneau propunerii de lege.

Circa o suta de mii de oameni, potrivit estimarii moderate a politiei, au participat la mitinguri si marsuri in intreaga Polonie in cadrul unei "luni negre" si a "grevei femeilor" organizata de adversarii interdictiei avortului.

A doua zi, premierul Beata Szydlo a marcat o prima distantare, afirmand ca propunerea de lege este o initiativa cetateneasca si nicidecum a guvernului.

"Guvernul PiS nu a lucrat si nu lucreaza la o lege care sa schimbe dispozitiile actuale in materie de avort", a spus ea.

Ministrul Stiintelor si invatamantului superior, Jaroslaw Gowin, a mers si mai departe, afirmand la un post de radio ca "proiectul de interzicere a avoturilor nu se va aplica atunci cand o femeie a fost victima unui viol" sau cand sanatatea sau viata sa sunt in pericol.

La randul sau, episcopia catolica a precizat miercuri ca se opune aplicarii de pedepse cu inchisoarea pentru femeile care au recurs la avort, asa cum prevede propunerea legislativa.