Politia braziliana a prezentat miercuri in fata Parchetului o noua acuzatie impotriva fostului presedinte Luiz Inacio Lula da Silva pentru coruptie pasiva: el ar fi uzat de influenta sa pentru a favoriza gigantul din domeniul constructiilor Odebrecht in obtinerea de contracte in Angola in schimbul unor sume de bani, transmite AFP, citata de Agerpres.

Dovezile stranse in zece luni de ancheta arata ca societatea Odebrecht ar fi platit (in 2012) 20 de milioane de reali (aproximativ 8,5 milioane de euro) societatii Exergia", a afirmat politia federala (PF) intr-un comunicat.

Unul dintre asociatii Exergia, care a incheiat un contract cu Odebrecht pentru lucrari de modernizare a hidrocentralei Cambambe, in Angola, este Taiguara Rodrigues, un nepot al fostului sef al statului Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

Potrivit anchetatorilor, cele 20 de milioane de reali platite de Odebrecht ar fi ajuns in buzunarele lui Lula si ale nepotului sau.

Acuzatiile impotriva fostului presedinte, simbol al stangii latino-americane, se bazeaza pe Operatiunea Janus care ancheteaza asupra neregulilor din finantarea de catre banca publica BNDES a unor santiere din Angola.

Conform anchetei, Lula, 70 de ani, ar fi facilitat imprumutul acordat de BNDES societatii Odebrecht, cea mai mare din domeniul constructiilor din America Latina, care este implicata in tentacularul scandal politico-financiar Petrobras.

Parchetul urmeaza sa decida daca va cere judecatorul condamnarea lui Lula.

Intr-un comunicat, Institutul Lula care il reprezinta pe fostul presedinte a afirmat ca acesta a actionat intotdeauna in cadrul legii.

Lula mai este vizat de trei anchete in cadrul scandalului Petrobras, o afacere care a costat peste doua miliarde de dolari aceasta renumita companie braziliana si de care au beneficiat zeci de politicieni din diverse partide, antreprenori ai BTP si directori ai Petrobras.

El a fost deja inculpat la 29 iulie pentru tentativa de obstructionare a justitiei de catre Tribunalul suprem federal (STF).