Statele Unite au criticat miercuri decizia Israelului de a aproba constructia de noi locuinte intr-o colonie din Cisiordania ocupata si au atras atentia aliatului lor ca aceasta pune in pericol sperantele de pace, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Condamnam cu fermitate recenta decizie a guvernului israelian de a continua un proiect ce ar infiinta o noua colonie importanta mult in interiorul Cisiordaniei", a afirmat Departamentul de Stat, subliniind ca situl ar putea numara la final pana la 300 de unitati si ar fi "mult mai apropiat de Iordania decat de Israel".

"A autoriza retroactiv avanposturi in vecinatatea sau a redesena limitele coloniilor existente nu schimba faptul ca aceasta aprobarea contrazice vechile declaratii publice ale guvernului israelian, potrivit carora nu intentioneaza sa infiinteze noi colonii", a afirmat intr-un comunicat purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Mark Toner.

Constructia acestei noi colonii reprezinta "un nou pas spre consolidarea realitatii unui stat unic cu ocupatie perpetua ce este in contradictie fundamentala cu viitorul Israelului ca stat evreu si democratic", a mentionat Mark Toner.

Pentru comunitatea internationala, prezenta a aproape 600.000 de colonisti israelieni in teritoriile palestiniene ocupate reprezinta unul din principalele obstacole in calea reglementarii conflictului israeliano-palestinian, vechi de aproape 70 de ani.

Organizatia neguvernamentala "Pacea acum" care militeaza impotriva colonizarilor a informat sambata ca guvernul israelian a dat unda verde constructiei a 98 de locuinte intr-o colonie din Cisiordania ocupata, precum si a unei zone industriale israeliene in apropiere de Ramallah.

Potrivit unei purtatoare de cuvant al ONG-ului israelian, cele doua proiecte au fost aprobate la 28 septembrie de inalta comisie pentru planificare a administratiei militare israeliene, dupa ce in prealabil obtinusera acordul ministerului apararii, ultranationalistul Avigdor Lieberman.

Noile locuinte vor fi construite in apropierea coloniei Shilo, la nord de Ramallah, si vor permite relocarea colonistilor rezidenti din avanpostul Amona.