Secretarul de stat american, John Kerry, i-a telefonat miercuri omologului sau rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre Siria, in pofida suspendarii negocierilor dintre Washington si Moscova in privinta unui acord de incetare a focului, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Responsabili americani s-au straduit sa explice ca acest apel, la solicitarea partii americane, nu reprezinta un viraj de 180 de grade al diplomatiei Statelor Unite si ca "negocierile bilaterale" sunt suspendate in continuare.

"Ramanem in contact", a explicat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner.

Purtatorul de cuvant s-a confruntat cu o avalansa de intrebari din partea jurnalistilor surprinsi de gestul lui John Kerry, la numai 48 de ore dupa ce Washingtonul si-a facut cunoscuta exasperarea din cauza atitudinii Moscovei in privinta dosarului sirian.

"Argumentul meu este ca, din contra, ar fi absolut iresponsabil pentru noi sa taiem scurt, pe viitor, orice conversatie cu ministrul de externe (Serghei) Lavrov si cu rusii", a subliniat Mark Toner.

John Kerry a insistat deja asupra faptului ca va cauta in continuare o solutie diplomatica la sangerosul razboi civil din Siria, inclusiv cu rusii.

Marti si miercuri, seful diplomatiei de la Washington a discutat despre acest subiect cu omologii sai din Franta, Germania, Turcia, Qatar si din Uniunea Europeana.

John Kerry a mai abordat criza ucraineana, unde Rusia este acuzata ca ii ajuta pe rebelii din estul tarii, precum si Coreea de Nord, care a efectuat recent un nou test nuclear.

La Moscova, Ministerul de Externe a confirmat discutia telefonica si subiecte abordate.