Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, care urmeaza sa efectueze joi o vizita la Moscova, intentioneaza sa le spuna rusilor ca situatia "socanta si rusinoasa" de la Alep, in Siria, "nu poate continua" si ca "trebuie oprit masacrul", relateaza AFP, citata de Agerpres.

Imaginile cu "bombardamente, copiii, femei si batrani morti (...), spitale vizate, scoli distruse, asa ceva nu este posibil, asta nu poate continua", a declarat miercuri seful diplomatiei franceze la postul de televiziune LCI, cu o zi inainte de intalnirea cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Anterior, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denuntat "crimele de razboi", dupa atacurile aeriene asupra a doua mari spitale din zona controlata de rebeli la Alep, oras din nordul tarii bombardat de Damasc si aliatul sau rus.

"Merg la Moscova pentru a expune punctul de vedere al Frantei: aceasta situatie este inacceptabila, este profund socanta si rusinoasa", a insistat Jean-Marc Ayrault. "Trebuie oprit acest masacru (....) Franta nu doreste sa participe inchizand ochii si nefacand nimic", a adaugat ministrul de externe, amintind ca tara sa este "pe deplin angajata" si "in prima linie".

"Cu rusii trebuie sa vorbesti un limbaj al adevarului, nu caut sa le fiu pe plac", a continuat demnitarul francez care se va deplasa si la Washington, vineri, pentru a prezenta un proiect de rezolutie asupra unui armistitiu la Alep.

Franta a confirmat miercuri intentia sa de a depune pana la sfarsitul saptamanii o rezolutie in fata Consiliului de Securitate al ONU.

"Nu exista nicio solutie la criza siriana (...) din punct de vedere militar", a repetat Jean-Marc Ayrault.

Rezolutia franceza indeamna la restabilirea armistitiului cu scopul de a permite accesul umanitar la populatia asediata in cartierele rebele din Alep si la incetarea survolarii orasului de catre avioanele militare.

Armata siriana a anuntat la 22 septembrie lansarea unei largi ofensive pentru a cuceri cartierele rebele din Alep, oras divizat din 2012 intre cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, si cartierele de est, administrate de opozanti.

ONU a declarat miercuri estul orasului Alep "zona asediata" si apreciaza ca 275.000 de persoane traiesc in cartierele respective. Conflictul din Siria a facut peste 300.000 de morti in cinci ani, mai scrie AFP.