Premierul ungar Viktor Orban a prezentat marti, intr-o sedinta extraordinara a grupului parlamentar FIDESZ, o initiativa de revizuire rapida a Constitutiei. Daca Parlamentul va vota modificarea propusa, Ungaria va putea refuza eventualele cote de migranti impuse de UE, transmite Index.hu.

In conferinta de presa ce a urmat intrunirii, Viktor Orban a aratat ca proiectul de revizuire va fi introdus in Parlament pana pe data de 10 octombrie si adoptat pe 8 noiembrie, astfel incat sa intre in vigoare la mijlocul lunii viitoare.

Propunerea lui Orban vine dupa ce referendumul de duminica impotriva cotelor obligatorii de refugiati a fost invalidat din cauza ca nu a intrunit conditiile de participare (au votat fost circa 43% dintre cetateni, era nevoie de peste 50%). Orban a prezentat insa rezultatul referendumului, unde peste 90% dintre votanti au votat asa cum a cerut premierul nationalist, drept "o noua unitate"

Potrivit lui Orban, "partidele doar viseaza sa obtina increderea a 3 milioane de votanti”, precizand ca legea fundamentala va fi revizuita in 4 puncte, cea mai importanta modificare priveste art. 14 alin. (2), care textual va contine urmatoarea prevedere:

  • "Persoana care nu dispune de dreptul la libera circulatie si de sedere poate fi instalata/relocata in Ungaria, doar la cererea acestuia, in urma unei evaluari individuale de catre autoritatile maghiare, realizate in temeiul unei proceduri reglementate prin lege de Parlament".

Raspunzand la intrebarea unui jurnalist, premierul maghiar a aratat ca revizuirea Constitutiei nu contravine aqui-lui comunitar, aratand ca ”UE nu poate adopta decizii, care sa modifice identitatea constitutionala a unui popor, impotriva vointei acestuia... "in sfera identitatii constitutionale, UE nu poate adopta reguli care sa suprareglementeze cadrul juridic national”.