Uraganul Matthew, cel mai puternic din ultimul deceniu, inainteaza miercuri spre Statele Unite, dupa ce a ucis cel putin noua persoane si a distrus mii de case in Haiti si Republica Dominicana si a maturat Cuba.

HotNews.roFoto: Hotnews

Florida, Georgia, Carolina de Nord si Sud se pregatesc pentru sosirea uraganului cu starea de urgenta si evacuari ale populatiei din zonele de coasta.

Matthew a lasat in urma cel putin noua morti - cinci in Haiti si patru in Republica Dominicana - potrivit celui mai recent bilant, iar numarul victimelor este de asteptat sa creasca pentru ca uraganul de categoria 4 (din maxim 5) isi continua sa faca pagube avansand spre nord.

O jumatate din statul Haiti, izolata dupa prabusirea unui pod

Autoritatile haitiene nu au putut estima amploarea pagubelor in timp ce jumatatea sudica a statului Haiti, regiunea cea mai afectata, a fost izolata complet de restul tarii, dupa prabusirea marti a unui pod si asa va ramane pana cel putin sambata sau duminica, estimeaza autoritatile.

Potrivit meteorologilor, furtuna tropicala aduce rafale de pana la 230 de km/h, dar si valuri uriase.

Meteorologii anunta in continuare ploi si vanturi violente

In cel mai recent buletin sau, Institutul Meteorologic cubanez (Insmet), anunta ploi abundente, vanturi violente si valuri imense care pot provoca inundatii grave. De asemenea, in Cuba, armata SUA a evacuat personalul neesential din baza militara si inchisoarea de la Guantanamo. Cei 61 de prizonieri sunt protejati de instalatii special proiectate pentru a rezista la acest tip de furtuna, a anuntat armata americana.

Matthew continua sa inainteze catre Bahamas si este de asteptat sa se reorienteze spre nord-vest si sa ajunga in Statele Unite. Guvernatorul Floridei unde uraganul e asteptat sa ajunga joi, a declarat stare de urgenta.

Intre timp, NASA a dat publicitatii imagini cu uraganul Matthew, realizate de Statia Spatiala Internationala.