Candidatii pentru functia de vicepresedinte al Statelor Unite la alegerile din 8 noiembrie, democratul Tim Kaine si republicanul Mike Pence, s-au confruntat marti seara, la Universitatea Longwood din Farmville, statul Virginia, in cadrul unei dezbateri aprinse, prima si singura ocazie pentru milioane de americani sa-i descopere pe cei doi candidati pentru vicepresedintie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intalnirea a fost moderata de Elaine Quijano de la postul de televiziune CBS si a trecut usor de cele 90 de minute anuntate.

Dezbaterea dedicata politicii interne si internationale, i-a pus fata in fata pe guvernatorul republican al Indianei, Mike Pence, 57 de ani si pe senatorul democrat Tim Kaine din Virginia, 58 de ani, doi politicieni cu experienta, dar mai putin cunoscuti, care au intrat imediat in ofensiva, primul impotriva lui Hillary Clinton, celalalt impotriva lui Donald Trump.

Conform tragerii la sorti, primul a vorbit Kaine care a lansat un atac la adresa republicanilor: "Gandul ca Donald Trump ar putea fi comandant suprem ne sperie de moarte", a spus el.

Mike Pence a denuntat "politica externa slaba" a lui Hillary Clinton, cand a fost secretar de stat, care a aruncat, in opinia lui, Orientul Mijlociu in criza.

Tim Kaine l-a atacat pe Donald Trump, un om care "s-a bagat mereu in fata" si "si-a construit cariera de om de afaceri pe spatele oamenilor obisnuiti. "De asemenea, el a reamintit ca dl Trump a "mintit scandalos" cu privire la locul de nastere al presedintelui Obama.

"Nu-mi pot imagina cum guvernatorul Pence poate apara stilul egocentric al lui Donald Trump, construit pe insulte", a adaugat el.

Fiecare a incercat sa arate viziunea sa asupra Americii este diferita, cautand sa se puna in valoare, criticand programul electoral al rivalului, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale din 8 noiembrie. Cei doi s-au contrat puternic pe subiecte precum economia, securitatea, imigratia si politica externa.

Sarcina a fost mai dificila pentru Mike Pence, dupa o saptamana foarte grea pentru Donald Trump, care a avut o scadere semnificativa in sondaje, dupa o prima dezbatere prezidentiala mediocra la 26 septembrie, comenteaza AFP.

Popular intre republicanii din Congres (a fost 12 ani in Camera Reprezentantilor) Mike Pence, calm si disciplinat, a trebuit sa-i linisteasca republicani cu privire la personalitatea colegul sau Donald Trump, prezentandu-l ca pe om al schimbarii la care aspira americanii.

"Dezbaterea va fi un contrast intre campania noastra cu idei mari si solutii indraznete fata de campania marunta a lui Clinton, complet blocata in trecut", declarase marti Donald Trump.

Tim Kaine, candidat cu experienta, a fost guvernator al Virginiei intre 2006 si 2010, parea sa aiba o sarcina mai usoara marti seara, si nu a ezitat sa-si intrerupa frecvent adversarul.

Dezbaterea de marti a fost singura dintre cei doi candidati pentru vicepresedintia SUA, al carui rol principal va fi de a-l inlocui pe presedinte, in caz de demisie sau deces. Acest lucru s-a intamplat de noua ori in istoria americana, iar actualii candidati la Casa Alba se numara printre cei mai in varsta din istorie: Hillary Clinton se apropie de 69 de ani, iar Donald Trump are 70 de ani.

Acesta intalnire va fi urmata duminica de-a doua dezbatere prezidentiala intre Hillary Clinton si Donald Trump. Punct de vedere istoric, dezbaterea candidatilor pentru vicepresedintia SUA a avut rareori un impact asupra deciziei alegatorului.