Sefa executivului britanic, Theresa May, a declarat marti ca Marea Britanie nu va implora in negocierile cu Uniunea Europeana pe tema Brexitului, ci va aborda discutiile ca un stat "independent si suveran", informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

In declaratii facute la BBC inainte de a asista la congresul anual al Partidului Conservator de la Birmingham (centrul Angliei), May a avertizat totodata ca vor aparea obstacole in procesul de separare de blocul european.

Cuvintele sefei conservatorilor britanici, care a reiterat ca prioritatea sa este de a controla imigratia, sugereaza ca May opteaza pentru un Brexit dur, altfel spus pentru taierea tuturor legaturilor cu Bruxellesul, inclusiv iesirea din piata unica, si negocierea unei noi relatii cu Cei 27.

"Multe persoane par sa sugereze ca ar trebui sa transam problema spunand 'ei bine, am fost membri ai UE, cand iesim, ce putem pastra?'. In realitate, cred ca trebuie sa avem o abordare diferita, si anume 'cand vom iesi din Uniunea Europeana, vom fi o tara suverana si independenta, ce relatie putem avea cu UE?'. Nu cred in niciun caz ca Marea Britanie trebuie sa implore Uniunea Europeana. Este vorba despre reciprocitate: un acord comercial bun ne va aduce avantaje atat noua, cat si Uniunii Europene", a declarat May la postul Radio 4 al BBC.

May a insistat ca, odata iesita din blocul comunitar, Marea Britanie "va avea oportunitatea sa controleze circulatia (persoanelor) dintre UE". "Cred ca, in primul rand, oamenii au votat la 23 iunie ca guvernul lor sa poata lua acest tip de decizii", a spus May, care in timpul campaniei care a precedat referendumul pe tema relatiei Marii Britanii cu UE a pledat pentru ramanerea in blocul comunitar, dar cu anumite rezerve.

"Viata va fi diferita in viitor, insa vreau sa ma asigur ca va fi un succes", a declarat ea la BBC, avertizand totodata ca "divortul" de UE "nu va fi usor" si ca vor exista "obstacole pe parcursul acestui drum".