Inalta Curte a Irlandei de Nord incepe marti audieri intr-un demers juridic impotriva planurilor Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeana, anunta Reuters, citata de Agerpres.

Actiunea in instanta a fost formulata de un grup de politicieni din mai multe partide, inclusiv principalele doua formatiuni nationaliste irlandeze. Acestia sustin ca pentru Brexit este nevoie si de votul parlamentului regional al Irlandei de Nord.

Punctul de vedere juridic al guvernului de la Londra este ca invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care constituie inceputul oficial al unei perioade de doi ani pentru iesirea din UE, poate fi facuta conform prerogativelor regale (n. red. - exercitate de guvern), ceea ce nu necesita aprobarea parlamentului.

Premierul Theresa May a anuntat duminica inceperea procedurii respective inainte de sfarsitul lui martie, anul viitor.

Si Inalta Curte a Angliei are de judecat un caz similar, tot luna aceasta. Este de asteptat ca sentintele curtilor regionale sa fie ulterior contestate la Curtea Suprema, cea mai inalta instanta judecatoreasca a Regatului Unit, format din Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord. Verdictul final asupra acestei chestiuni constitutionale este asteptat in decembrie.

Electoratul britanic a votat in proportie de 52% pentru Brexit, in iunie, dar nord-irlandezii s-au pronuntat cu o majoritate de 56% pentru ramanerea in UE.

Partidele nationaliste irlandeze din Irlanda de Nord afirma ca iesirea din Uniune ar putea periclita acordul de pace din 1998 si restabili un regim strict de frontiera cu Irlanda, stat membru UE. Argumentul lor juridic, potrivit Reuters, este ca guvernul britanic este obligat sa aplice asa-numitul Acord din Vinerea Mare cu Republica Irlanda, iar acest document contine referiri la UE. Acordul - reaminteste Reuters - a pus capat unei perioade de trei decenii de violente ucigase intre nationalistii irlandezi catolici, care doresc unirea cu Irlanda, si unionistii britanici protestanti, care vor ca Irlanda de Nord sa ramana in Regatul Unit. Conflictul s-a soldat cu 3600 de morti.