Cancelarul german Angela Merkel a fost fluierata si huiduita la sosirea sa in Dresda, unde s-a nascut miscarea anti-islam si xenofoba Pegida, anunta AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O parte a multimii a huiduit si a strigat "Pleaca!" la adresa liderului conservator, in timp ce altii afisau pancarte cu "Merkel trebuie sa plece", potrivit televiziunii publice ZDF.

Presedintele federal, Joachim Gauck, a fost si el huiduit la sosirea in Saxa (est) de catre simpatizantii Pegida, o miscare care de doi ani organizeaza manifestatii impotriva refugiatilor si a musulmanilor.

In conditiile in care dreapta populista creste constant in sondaje, dupa ce in Germania au ajuns anul trecut circa 900.000 de refugiati si migranti, Angela Merkel, care participa la sarbatorile dedicate zilei nationale, a insistat asupra "respectului reciproc" si "acceptarea opiniilor publice foarte divergente" pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta tara.

Cancelarul, la putere de 11 ani, se confrunta cu o miscare de contestare inedita legata de ingrijorarile legate de migranti.

De asemenea, se remarca o crestere a numarului de agresiuni rasiste sau care vizeaza refugiatii.

Mai multe manifestatii ale extremistilor de dreapta, dar si de stanga, sunt anuntate luni la Dresda cu ocazia sarbatoririi a 26 de ani de la Reunificare.

In 3 octombrie 1990, cele doua Germanii s-au reunificat, la mai putin de o luna dupa caderea Zidului Berlinului, in 9 noiembrie 1989, si prabusirea blocului sovietic.