Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca nu conteaza daca la referendumul aflat in desfasurare duminica pe tema cotelor obligatorii de refugiati prezenta la urne nu va permite validarea scrutinului, importanta fiind optiunea majoritara a celor care au ales sa si-o exprime, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

"Intotdeauna este de preferat un referendum valid decat unul invalid, dar consecintele legale vor fi puse in aplicare", a declarat Orban dupa ce a votat.

Reactia sa survine dupa ce ultimele date arata o prezenta redusa la urne, la ora locala 11.00 aceasta fiind putin peste 16%. Potrivit legislatiei ungare, pentru validarea unui referendum prezenta la urne trebuie sa fie de cel putin 50%.

Si sondajele de dinaintea scrutinului au sugerat ca nu se va atinge acest prag, dar ca optiunea majoritara va fi pentru respingerea cotelor obligatorii de refugiati.

In declaratia data la iesirea din sectia de votare, Orban a insistat ca, dupa referendum, va fi creat cadrul legal pentru aplicarea rezultatului consultarii.

Daca electoratul ungar va respinge aceste cote, atunci guvernul de la Budapesta se va considera eliberat de orice obligatie legala privind aplicarea mecanismului de relocare a migrantilor extracomunitari adoptat in urma propunerii Comisiei Europene. Insa aceasta din urma nu considera ca rezultatul acestui referendum poate scuti Ungaria sau vreo alta tara de la obligatia de a prelua migranti.

Cotele obligatorii de refugiati au fost decise anul trecut in luna septembrie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), in urma unui vot prin majoritate calificata. S-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depasita opozitia statelor care nu au acceptat aceasta initiativa ce prevede redistribuirea intre statele UE a 160.000 de migranti extracomunitari ajunsi in Grecia si Italia din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Pana in prezent, dintre cei 160.000 de migranti au fost redistribuiti numai cateva mii. Din datele OIM rezulta ca statele europene prefera sa preia migranti mai degraba din taberele din Grecia, intrucat in taberele din Italia se afla migranti proveniti in special din Africa subsahariana si care de obicei nu au nicio pregatire profesionala. De asemenea, unele tari au pus conditii pentru acceptarea cotei de refugiati, cum ar fi ca solicitantii de azil sa fie familii cu copii, sa cunoasca limbi straine si sa aiba experienta profesionala.

Desi acest sistem al cotelor se aplica lent, Comisia Europeana a cerut pe 4 mai oficial instituirea unui mecanism automat si permanent de impartire prin cote obligatorii intre statele Uniunii Europene a tuturor migrantilor care vor sosi in blocul comunitar, precum si obligarea statelor membre care nu accepta acest mecanism sa plateasca amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Acest sistem al cotelor permanente se afla in prezent in stadiul de propunere.